PISMO O. TOMAŽA MAVRIČA PRIGODOM SVETKOVINE SVETOGA VINKA PAULSKOGA

FHA i prilagodbe te izazovi razdoblja post-COVID-19
za vinkovsku obitelj cijeloga svijeta

ZAJEDNO U MOLITVI, RAZMIŠLJANJU I DJELOVANJU

Draga braćo i sestre,
milost i mir Isusov bili uvijek s nama!

Nakon što je godina 2020. tek bila započela, donijela nam je mnoštvo neočekivanih izazova, nesigurnosti, patnji i umiranja objedinjenih u zajedničkom nazivu: COVID-19.

I dok se virus širio iz jedne zemlje u sve ostale, da bi zahvatio cijeli svijet, razni ogranci Vinkovske obitelji započeli su s djelatnostima radi umanjivanja brojnih zlokobnih posljedica što ih je taj virus dosudio čovječanstvu. Na međunarodnom planu, Vinkovska je obitelj:

  • Poslala poruku ohrabrenja uz obećanje trajne molitve za sve članove svih kongregacija i udruga, a isto tako i ostalih koji službeno ne pripadaju određenom ogranku Obitelji, ali se nadahnjuju na duhovnosti i karizmi svetoga Vinka Paulskoga i žive ih u svakodnevici. U ovim teškim vremenima, molimo Gospodina da trajno blagoslivlja brojne i čudesne službe i djela milosrđa svakoga ogranka učinjena u korist siromaha. Ta su djela prožeta istim duhom i istovjetnom karizmom i doista su znaci da je „Kraljevstvo Božje blizu“, a dotična poruka za siromahe je važnija nego ikada!
  • Pozvala članove vinkovske obitelji da se utječu svetom Ivanu Gabrijelu Perboyreu, CM, prvomu kanoniziranom svetcu u Kini, moleći ga za ozdravljenje oboljelih od bolesti COVID-19 i snagu medicinskim, društvenim i vjerskim djelatnicima, predstavnicima javnih vlasti i svima ostalima koji se na sve moguće načine trude olakšavati patnje prouzročene pandemijom. To je odgovor na brojne prijedloge jer je sveti Ivan Gabrijel bio mučen gušenjem i raspećem na križ 1840. u Wuhanu, u Kini – gradu gdje se virus najprije pojavio.

Nedavno je o. Andrzej Jarosiewicz – župnik u bazilici Uznesenja BDM u Boleslawiecu, u Poljskoj – sastavio zagovornu molitvu svetom Ivanu Gabrijelu Perboyreu. Nakon pronalaska relikvije svetoga Ivana Gabrijela Perboyrea prije nekoliko mjeseci, relikvijar je izložen na glavnome oltaru da ga se može vidjeti i svakodnevno štovati. U zajedništvu s dotičnim župnikom, želim potaknuti vinkovsku obitelj da moli i posvuda širi ovu molitvu.

Molitva svetom Ivanu Gabrijelu Perboyreu, CM

Sveti Ivane Gabrijele Perboyre, svećeniče i mučeniče, udostoj se uslišati molitvu Crkve kojoj si služio cijelim životom.

Molimo te milost zaštite od koronavirusa koji pustoši cjelokupno čovječanstvo i koji je proizišao iz mjesta koje si ga posvetio svojom misijom i mučeničkom smrću. Iz ljubavi naspram Crkvi – Obitelji molimo te za ozdravljenje svih oboljelih, za snagu i strpljenje onima koji ih njeguju, svjetlo Duha Svetoga onima koji vladaju i onima koji se trude zaustaviti pandemiju, mir srca onima koji su obeshrabreni. Onima koji su napustili ovaj svijet zbog posljedica pandemije podari milost trajnoga blaženstva, a njihovim obiteljima utjehu vječnoga života. Neka dar tvoga mučeništva gušenjem nama podari milost da budemo oslobođeni pandemije koja sije smrt, strah i nesigurnost u suvremenom svijetu.

U zajedništvu s tobom i cijelom Crkvom koju si ljubio do kraja po primjeru na Spasitelja zazivamo pomoć Majke Crkve uznesene na Nebo govoreći: Pod tvoju zaštitu utječemo se, sveta Majko Božja. Ne odbij nam molitve u našim potrebama, nego nas oslobodi od svih opasnosti, Djevice slavna i blagoslovljena!

  • Organizirala je vrijeme molitve nazvano: „Molitva vinkovske obitelji za potrebe svijeta“, za sve koji pate od strašnih posljedica bolesti COVID-19, od rasizma i ostalih pandemija koje nanose štetu ljudskomu dostojanstvu. Zahvaljujući suvremenim tehnologijama namjeravamo obnoviti i omogućiti iskustvo ove molitve.

U punom jeku bolesti COVID-19, u Libanonu se dogodila još jedna tragedija. Eksplozija u Bejrutu izazvala je brojne i strašne ljudske i materijalne nevolje: mnoštvo je osoba smrtno stradalo ili je teško ranjeno, a više od 300.000 obitelji ostalo je bez krova nad glavom.

I na to je Vinkovska obitelj učinkovito odgovorila kako bi ublažila tjelesne, psihološke i materijalne patnje. Ogranci su osobno kontaktirali svoje članove u Libanonu da im pomognu i priteknu u pomoć brojnim osobama koje su u nekoliko minuta sve izgubile. Izvršno vijeće vinkovske obitelji (VFEC) isto je tako u zajedništvu s Međunarodnom komisijom Saveza Famvin za beskućnike (FHA) pokrenulo kampanju za pomoć stotinama tisuća beskućnika u libanonskom glavnom gradu preko Nacionalnog vijeća Vinkovske obitelji u Libanonu predvođenog nacionalnim predsjednikom o. Ziadom Haddadom, CM.

Taj tragični događaj, kao i brojni drugi diljem svijeta: ratovi, potresi, poplave i ostale elementarne nepogode jasno pokazuju važnost modela kako brzo i najučinkovitije moguće odgovoriti na žurne potrebe. Želimo uvijek i sve više postati stvarni i učinkoviti posrednici u Isusovim rukama i svjedočiti njegovo milosrđe, suosjećanje i ljubav posvuda kamo nas on želi poslati.

Radi osnaženja konkretnih djela, model vinkovske obitelji u svijetu treba biti nastavljanje i uvećavanje konkretnih aktivnosti kao odgovor na vapaj siromaha – istodobno kao Obitelj i kao Pokret. Svaki ogranak, bilo da je velik ili mali, dragocjeni je dio veličanstvenoga mozaika što čini Vinkovsku obitelj. Njima pribrajamo članove Vinkovske obitelji u najširemu smislu i zajedno, postajemo snaga na koju siromasi svijeta mogu računati.

Prvi put, svi međunarodni predstavnici iz 160 ogranaka Vinkovske obitelji, vrhovni poglavari, međunarodni predsjednici, bili su pozvani u Rim prošloga siječnja da bi se susreli, razmijenili stavove, slušali se međusobno, planirali projekte i poduzeli konkretne korake za napredovanje. Tema je bila: „Vinkovska obitelj ide naprijed“, na početku petog stoljeća naše duhovnosti i zajedničke karizme.

13 kuća

Jedan od predmeta bio je Savez Famvin s beskućnicima (FHA), čiji je dio projekt Kampanja 13 kuća. Tijekom razmjene mišljenja o tom predmetu i ostalim predmetima, sudionici su istaknuli potrebu da se nastavi razvijati suradnja i međusobna podrška kao zajednički odgovor na potrebe siromaha. Izvršno vijeće Vinkovske obitelji uvažilo je razmišljanje izraženo na tom susretu da je FHA s Kampanjom 13 kuća jedna inicijativa s područja kršćanske ljubavi koja okuplja vinkovsku obitelj i prema tome treba ju bezrezervno podržati u krilu Vinkovske obitelji kako bi dotakla srce svakoga njezina člana, da bismo svi aktivno sudjelovali u svojoj zajedničkoj inicijativi.

Premda su potrebe siromaha neograničene, neke od njih imaju prednost u zemljama gdje dotični ogranci jako dobro odgovaraju na te potrebe. Međutim, Savez Famvin s beskućnicima naš je jedini zajednički projekt. Prema tome, njega treba promicati, proširivati i uvesti u svih 156 zemalja gdje je prisutna Vinkovska obitelj, kako nijedna kongregacija ili udruga ne bi ostala izvana, nego da sve aktivno sudjeluju u inicijativi po svim krajevima svijeta gdje živimo i djelujemo.

FHA postoji tri godine i već je polučila veličanstvene rezultate. Nastojanja se trebaju još razvijati, intenzivirati i proširiti na 1,2 milijarde beskućnika: na osobe koje žive na ulici, izbjeglice koje su morale napustiti svoju kuću i osobe koje žive u nezdravim uvjetima. Njihov se broj znatno povećava po cijelom svijetu zbog bolesti COVID-19.

Želio bih se ponovno osvrnuti na neke dijelove iz prošlogodišnjega pisma prigodom svetkovine svetoga Vinka Paulskoga koji su, uvjeren sam, ključ napredovanja kada 160 ogranaka moli, razmišlja i djeluje zajedno. Ove smo godine posebno pozvani da se kao vinkovska obitelj, kao vinkovski pokret, više angažiramo u FHA-u jer poruka pape Franje za 106. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se providnosno slaviti 27. rujna 2020. govori o skupini osoba koje mi pomažemo posredstvom FHA-a. Prema tome, svetkovina svetoga Vinka Paulskog ove godine postaje izuzetna prigoda da ponovno potvrdimo svoje sudjelovanje ili da se angažiramo u aktivnom sudjelovanju u FHA-u kao i u projektu 13 kuća.

FHA promiče jedinstvo u krilu Obitelji odgovarajući na nebrojene potrebe beskućnika. Međunarodni koordinatori i članovi administrativnog vijeća FHA, opskrbljeni višegodišnjim iskustvom s područja beskućništva, stoje na raspolaganju cjelokupnoj vinkovskoj obitelji radi pružanja informacija i podrške. Trebamo žurno stići do točke kada problem beskućnikâ ne će biti rješavan individualno, bilo da je riječ o osobi ili o ogranku, nego ćemo to činiti kao Obitelj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svaki ogranak treba podariti prinos svoje duge povijesti služenja beskućnicima, svoga iskustva, stručnosti i svojih sredstava da bismo zajedno odgovorili na taj izazov. Doista, papa Franjo u svojoj poruci naglašava: Potrebno je surađivati da bismo izgrađivali … moramo se potruditi da osiguramo međunarodnu suradnju, globalnu solidarnost i mjesni angažman, ne isključujući nikoga.“

Radi toga, htio bih pozvati svih 160 ogranaka Vinkovske obitelji da postanu aktivni suradnici inicijative Saveza Famvin s beskućnicima (FHA):

  • Kontaktirati, ukoliko to već nije učinjeno, gospođu Yasmine Cajuste (info@famvin.org), članicu koordinacijskog odbora FHA, radi dobivanja smjernica i informacija. Možete također posjetiti web stranicu FHA: vfhomelessalliance.org.
  • Razmijeniti i poslati gospođi Cajuste bogatstvo spoznaja, iskustva i sredstava što je svaki ogranak ostvario na području beskućništva.
  • Uključiti taj predmet u godišnji projekt aktivnosti specifičnog ogranka koji još ne sudjeluje aktivno u FHA-u na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.
  • Razmijeniti informacije FHA-e sa svim članovima kako bi svi bili obaviješteni o inicijativi i bili potaknuti zajedno s ostalim ograncima postati aktivnim sudionicima u svojim područjima služenja.
  • Potaknuti članove da aktivno sudjeluju u Nacionalnom vijeću vinkovske obitelji u zemljama gdje je već ustanovljeno. U zemljama gdje još ne postoji, ohrabriti odgovorne tih ogranaka da se okupe s izričitim ciljem zajedničkog angažiranja u inicijativi FHA.

Borba protiv beskućništva također je odgovor na COVID-19. Ako neka osoba nema smještaj, svi ostali napori oko otklanjanja COVID-19 ne će imati željenoga učinka jer da bi preventivne mjere i medicinski postupci mogli biti učinkovitima pretpostavljaju odgovarajući smještaj osobe.

Pandemija COVID-19 donijela je nama kao pojedincima i kao članovima svjetske Vinkovske obitelji mnogobrojne prilagodbe i izazove. To će biti na snazi i u razdoblju poslije bolesti COVID-19. Papa Franjo ustrajno nas podsjeća da svijet, i mi kao pojedinci, ne možemo ostati isti poslije COVID-19. Postat ćemo bolji ili ćemo uzmaknuti i postati gorima. To isto vrijedi i za našu Vinkovsku obitelj, za naš vinkovski pokret. Tolike veličanstvene pothvate, bilo da se radi o novim načinima molitvenih okupljanja, o udruženom dijeljenju hrane ili o ostalim inicijativama koje su bile pokrenute tijekom razdoblja pandemije, nastavit ćemo i u razdoblju  post-COVID-19, okupljajući Obitelj uvijek snažnije.

Neka svetkovina svetoga Vinka Paulskoga bude prilika za zajednički angažman, za međusobnu pomoć u pothvatima, kako bismo sljedeće godine s velikom radošću uzmogli najaviti da je pothvat aktivnog sudjelovanja 160 ogranaka Vinkovske obitelji u FHA-u postao stvarnost, na slavu Isusu i za dobrobit siromaha.

Svima želim duboko iskustvo Providnosti koja nas pretječe dok ulazimo u razdoblje prilagodbe i izazova post-COVID-19.

Neka nas naša Gospa od Čudotvorne Medaljice, sveti Vinko Paulski, svi svetci, blaženici i sluge Božje iz vinkovske obitelji nastave zagovarati i nadahnjivati nas na ovome putu!

Vaš brat u svetome Vinku,
Tomaž Mavrič, CM

Rim, 11. rujna 2020.
Sveti Ivan Gabrijel Perboyre

IZVOR: Provincija Navještenja Gospodinova – Split

Možda Vam se sviđa i ovo:

Utemeljitelju udruge sretan ti rođendan!

SSVP is celebrating 190 years of its foundation On April 23, a Holy Mass will …