Proslava 20 godina djelovanja Konferencije BDM Nova Kapela

20 godina Udruge sv Vinka Paulskoga, Konferencije Nova Kapela

U subotu, 16. prosinca, u Novoj Kapeli  je obilježena 20. godišnjica djelovanja Udruge sv Vinka Paulskoga, Konferencije BDM.
Novokapelačka Konferencija BDM pripada Područnom vijeću bl. Alojzija Stepinca. U Hrvatskoj djeluju četiri područna vijeća s ukupno  29 konferencija. U Novu Kapelu su na svečanost obljetnice stigli  gosti  iz  područnog vijeća bl Alojzija Stepinca (njih 37) te iz slijedećih Konferencija: Ranjenog Isusa – Gradec,  sv. Nikole biskupa  Jastrebarsko,  sv. Fabijana i Sebastijana Varaždin, sv. Louise se Marillac  Zagreb – Frankopanska te konferencije  sv. Barbare Zagreb  – Vrapče. Na svečanosti su bile i č.s, među njima i Marijine sestre čudotvorne medaljice, koje su do prošle godine  djelovale u Novoj Kapeli. 
Konferencija BDM u Novoj Kapeli osnovana je  2003.g. i broji 13 članova. Uz sve aktivnosti koje ostvaruju sa siromasima i svima u potrebi, članovi Konferencije posjećuju starije, nemoćne, bolesne u kućama i domovima za starije i nemoćne, posjećuju siromašne obitelji s više djece, donoseći im hranu i odjeću, posjećuju samohrane roditelje i njihovu djecu. U Konferenciji redovito razgovaraju, zajedno mole, sudjeluju na duhovnim obnovama. Osobito rade na duhovnom rastu članova, njeguju međusobnu ljubav, prijateljstvo, dijele iskustva vjere…
Svečanost je počela adventskom pjesmom, a onda je sve u prepunoj novokapelačkoj crkvi Blažene Djevice Marije koja će slijedeće godine obilježiti  250. godišnjicu izgradnje, pozdravila predsjednica Konferencije, Ivana Dujić. Nakon zaziva Duha Svetoga, na temu „Svetost se ostvaruje“, govorio je svećenik Požeške biskupije Tomislav Dokoza, ravnatelj Kolegija Požeške biskupije koji je i na čelu Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja ove biskupije. Naglasio je kako je Sv Vinko Paulski govorio  kako se svetost ostvaruje u malim stvarima i sitnim koracima, zaboravljajući sebe, gledajući u vječnost. Dokoza je, među ostalim, naglasio kako svatko ima najveći dar, a to je vrijeme. Tu se često svi izgube i kažu kako imaju malo ili nemaju vremena. Gospodin će mnogima reći „u malome si bio vjeran“, a to podrazumijeva tihu molitvu,  odricanje, mala djela iz ljubavi, vrijeme…Ključno je „davati se“ u malim stvarima i sitnim koracima.
Dokoza je zatim vodio  euharistijsko klanjanje, a nakon prigode za sakrament pomirenja, počela je sveta misa. Predslavio ju je novokapelački župnik, Josip Homjak, u koncelebraciji s Tomislavom Dokozom i umirovljenim svećenikom Požeške biskupije, mons Antunom Prpićem, koji je rodom iz Nove Kapele, a za svečanost 20. obljetnice udruge sv Vinka Paulskog i novokapelačke Konferencije pripremio je prigodnu homiliju.
Nakon svete mise, članovi Konferencije domaćina i njihovi gosti nastavili su druženje uz okrjepu.

Višnja Mikić

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Humanitarci dječjeg vrtića “Grlica” uručili donaciju Konferenciji Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije -Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U DJEČJEM VRTIĆU „Grlica” – Bilje Djeca i …