Čestit i blagoslovljen blagdan sv. Vinka Paulskog!

Draga braćo i sestre u Udruzi Svetog Vinka Paulskog!

I Sveti se Vinko morao susresti s kugom koja je uzrokovala kaos „ u mjestu Bovesinado  1625., u Digne-u i Montpellier-u 1629., u Moulines-u 1630., u Parizu od 1631-1633. godine. Nema tako reći grada, pokrajine u Francuskoj koja nije trpjela, napose za Luja XIII. od strašnih epidemija. Policija je primjenjivala prestroge mjere. Imale su za cilj smiriti situaciju i zaustaviti širenje bolesti. Pred kućama koje su zbrinjavale bolesne stavljali su križ kao znak da se ne smije ući. Popudbina se mogla dijeliti samo noću bez zvuka zvonca. Plemićima je bilo zabranjeno pobjeći, zvona nisu smjela zvoniti, škropionice su morale biti prazne (…). Gospodin Vinko je sva ta upute stavio pod pitanje“ (Andre Dodin, „Sveti Vinko i bolesni“, u Analima CM i FdC, 1974).

Kuga je sredinom 17. stoljeća opustošila Francusku, sjevernu Italiju i Poljsku. „Misionari se suočavaju s ratom, nestašicom i kugom od 1630. do 1645.; deset misionara i mnoge kćeri kršćanske ljubavi krenuli su u Pikardiju i Šampanju. Sam je Vinko posjetio ta mjesta i vidio štetu koju je prouzročila epidemija kao i urađeni posao (…). Siromaha je bilo posvuda. Vinko i Lujza su organizirali pomoć.

U Pravilu SSVP stoji: „Poziv članova Društva je slijediti Krista služeći potrebitima. (…) Nikakvo djelo dobročinstva nije strano Društvu. (…) uključuje bilo koji oblik pomoći koja ublažava patnju ili gubitak, promovira ljudsko dostojanstvo i osobni integritet u svim njegovim dimenzijama“.

Danas nas salijeće epidemija i poziva nas da udvostručimo svoje napore u korist onih koje je izravnije pogodila bolest. Ali ne samo da bolesnike treba pratiti i pomagati materijalno i duhovno – slijedeći pravila higijene i sigurnosti od strane stručnih službi – već i osobe pogođene posljedicama pandemije: nezaposlenost, pomanjkanje ekonomskih sredstava, rastuće siromaštvo koje će sigurno biti još i teže zbog globalne ekonomske krize koja se već pokazuje.

Sveti Vinko Paulski, naša prva braća vinkovci i drugi vjernici pozivaju nas da se snažno i snalažljivo uhvatimo u koštac s tim izazovima. Ima zacijelo mnogo stvari koje članovi SSVP mogu učiniti da ublaže potrebe milijuna ljudi u svijetu koji će pasti u siromaštvo uslijed te epidemije.

Lazarist, p. Andrej Jarosiewiec, župnik u u bazilici Uznesenja BDM u Boleslawiec-u (Poljska) sastavio je molitvu sv. Ivanu Gabrijelu Perboyru (Perboaru), našem subratu, prvom mučeniku u Kini (1802- 1840.). Njega su razapeli na križ, a onda zadavili upravo u mjestu Wuhan, odakle se sadašnji korona virus proširio svijetom. Mnogi se Kinezi utječu njegovom zagovoru. Pozvani smo i mi kao dio velike Vinkovske obitelji utjecati se njemu  kojega je sveti papa Ivan Pavao II. 2. lipnja 1996. proglasio svetim. Evo molitve.

 

MOLITVA SVETOM IVANU GABRIJELU PERBOYRU

                Sveti Ivane Gabrijele Perboaru, svećeniče i mučeniče, usliši molitvu Crkve kojoj si služio cijelog života. Izmoli nam milost da budemo očuvani od pandemije koronavirusa koji uništava čovječanstvo i dolazi iz krajeva koje je posvetio tvoj rad i mučenička krv. Iz ljubavi prema Crkvi, našim obiteljima, molimo te za ozdravljenje bolesnih, za snagu i strpljivost bolesničkom osoblju, za svjetlo Duha Svetoga voditeljima i svima koji rade na nadvladavanju pandemije kao i za mir onima koji padaju u očaj. Svima koji su zbog pandemije napustili ovaj svijet izmoli milost vječne sreće, a njihovim obiteljima utjehu nade u vječni život. Neka dar tvog mučeništva gušenjem zadobije od Boga milost da se oslobodimo pandemije koja sije smrt, strah i nesigurnost  u današnjem svijetu. U zajedništvu s tobom i s Crkvom koju si po uzoru našeg Otkupitelja ljubio do kraja, zovemo u pomoć i Majku Crkve koja je uznesena na nebo: Pod tvoju se obranu utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena. Amen.

Gospodin Isus Krist, bezgrješna Djevica Marija i Sveti Vinko čuvali ovu Udrugu na cijelom svijetu da bi bila blagoslov, izvor nade i utjehe svima koji trpe.

Želim Vam sretno svetkovanje sv. Vinka Paulskog uz pozdrav iz Novigrada na Dobri.

p. Dario Grbac, duhovnik

Novigrad na Dobri, 22. rujna 2020.

Možda Vam se sviđa i ovo:

Blagdan Duha Svetog

Sveti Duh i vinkovska duhovnost Predgovor Liturgijsko razdoblje između Uskrsa i Duhova obilježava ozračje radosti …