Božićna poruka duhovnika Udruge sv. Vinka

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog!

Idemo ususret svečanom slavlju božićnog otajstva: radi nas je veliki Bog postao malen. Prvi susret Marije s Isusom nije bio susret s nekim velikim, snažnim Isusom, već s malim. Uvijek iznova trebamo ponirati u otajstvo utjelovljenja, kada je Božja riječ postala tijelom u Marijinom tijelu. Prvo iskustvo, koje je Marija imala s Riječju, bila je slabost, Isusova nemoć u njezinom krilu. Isusovo je tijelo maleno i trpi.
Tajna malog ljudskog bića je u tome da dijete treba majku. Treba mu da ga ta mama primi, umije, da ga mama grije i hrani – treba majčinu ljubav. Koliki ljudi, dok su bili dijete, nisu doživjeli tu ljubav i jako trpe, boje se i kao odrasli otvarati drugima. S jedne strane za tim žude, a opet se boje da ih dotični ne rani. Zato se ljudi i boje za nekoga zauzeti, jer onda više neće moći biti više slobodni i činiti ono što hoće.
Jedino je Isus imao savršenu majku, koja nije ljubila posesivno. Marija je ljubila srcem koje je slobodno, zato je i mogla drugoga oslobađati. Nije ga vezala uza se. Zato je i mogla ostati i biti uz svog Sina Isusa na križu, jer je i tada bio malen. Ustrajala je uz njega patnika. Možemo si predstaviti kakve je muke imao s disanjem, s grčevima, s osjećajem da je napušten od Oca i od prijatelja.
Marija se nije sablaznila poput Petra, za kojega je Isus uvijek bio velik, činio čudesa i znao odgovoriti svojim protivnicima kao nitko drugi. Za takvim Isusom je pošao Petar, nije mogao podnijeti da će njegov Učitelj ljudski gledano biti pobijeđen. Učitelj će na nasilje uzvratiti samo ljubavlju i tako nas spasiti.
Mi Mariju nazivamo Kraljicom i Majkom. Molimo je da nas uvede u otajstvo Božjeg milosrđa. Sigurno da nije lako pratiti one koji trpe, koji možda nikada neće ozdraviti, niti izaći iz svog siromaštva i bijede. Koliki trpe zbog svađa u obitelji, zbog vlastitih rana i osamljenosti. Ne znaju da njihova patnja može biti jako plodonosna i da njihov život ima smisla. Budimo s njima kao prijatelji, prihvaćajmo ih, učimo od njih, nosimo ih u svojem srcu i za njih molimo. Milosrđe će biti znak da smo od Boga i da nosimo Kristovo lice. Isus nije sudio, još manje osuđivao ljude. Praštao je i pridizao kao pravi prijatelj. Budimo i mi prijatelji na koje drugi mogu računati i kada je teško.
Draga braćo i sestre, neka nam Mali Isus budi željkovani i dragi Gost, neka nas obasja svojom istinom i učini oruđem u Božjim rukama da donosimo radost i mir onima, kojima uza sve to što posjeduju mnoga materijalna dobra, toga nemaju. Sretan Vam i blagoslovljen Božić i nadolazeća 2024. godina!

p. Dario Grbac, duhovnik

U Novigradu na Dobri, 19. prosinca 2023.

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Udruzi za Uskrs 2021.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka! Apostol naroda, Sveti Pavao, napisao je da …