191 GODINA sv. VINKA PAULSKOG OD 1833 - 2024

191 GODINA sv. VINKA PAULSKOG OD 1833 – 2024.

Udruga svetog Vinka Paulskoga: 191 godina karitativnosti i ljubavi s onima koji pate.

Prije 191 godinu, 23. travnja 1833., jedna skupina požrtvovnih i dalekovidnih francuskih katoličkih vjernika laika okupila se radi osnivanja prve „Konferencije kršćanske ljubavi“, poslije nazvane „Društvo svetog Vinka Paulskoga“. Glavni motiv i cilj te vjerničke skupine jest prakticiranje kršćanske ljubavi, osobno posvećenje, međusobno prijateljstvo i stvaranje pravednijega svijeta utemeljenog na vrijednostima evanđelja našega gospodina Isusa Krista.

U samo nekoliko godina novonastala organizacija proširila se po Francuskoj, a ubrzo je zaživjela i u ostalim zemljama Europe i svijeta. (U Zagrebu je utemeljena 1858., op. prev.)

U naše doba Udruga svetog Vinka Paulskoga (SSVP) prisutna je u 153 zemlje ili teritorija okupljajući 800 tisuća članova i više od milijun dragovoljaca koji godišnje pomažu 30 milijuna osoba. Ta prva konferencija (Saint-Étienne-du-Mont) razrasla se u 50 tisuća novih „zajednica vjere i služenja“. To je istinsko čudo milosti Božje po zagovoru naših utemeljitelja! A Crkva je također u različitim prigodama po službenim papinskim pismima dodijelila obilno institucionalno priznanje Udruzi svetog Vinka Paulskoga.

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Utemeljitelju udruge sretan ti rođendan!

SSVP is celebrating 190 years of its foundation On April 23, a Holy Mass will …