Božićna poruka duhovnika udruge pater Daria Grpca

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog!

Stat ćemo pred jaslice i sjediniti svoje biće s Isusom, Marijom i Josipom.

Mariju pozva anđeo Gabrijel na radost jer je puna milosti, puna Božanske ljubavi. Sa strahopoštovanjem bi osluškivala što joj govori Božja Riječ, pouzdavala se u njegovu volju, ostavljajući sebe po strani. Preko njezinog „DA“ Božja je Riječ postala tijelom. Marija se potpuno stavila Bogu na raspolaganje, nije postavljala prepreke i uvjete djelovanju Duha Svetoga.

Služila je svom pažnjom svome Djetetu i svom zaručniku kao prava kućanica. Josip se dao poučiti od anđela u snu da ostane uz Mariju, da nadjene Djetetu ime Isus i da mu služi u ulozi oca i hranitelja. U više navrata Bog mu je govorio u snovima i on bi bezuvjetno i spremno učinio što se od njega tražilo. Radeći svojim rukama kao tesar skrbio je za Mariju i Isusa kojega je učio tesarskom zanatu. Tako je Isus ostao 30 godina u obitelji u Nazaretu živeći skrovitim životom ispunjenim molitvom i radom. Mogao se pojaviti među nama na spektakularan način, ali nije. Htio se roditi u obitelji, biti odgajan u obitelji i pripraviti se za zadaću Otkupitelja.

Marija, službenica Gospodnja, bez imalo samozadovoljstva skromno je služila Isusu i Josipu i svakoj osobi koju je susretala. Boljelo ju je što Isusu nije mogla ponuditi bolji smještaj no on ponizni Kralj dolazi u siromaštvu da nas obogati svojim Božanstvom i uvede u Božje Kraljevstvo. Dijete Isus u hladnoći leži na slami i prolijeva prve suze za nas. Posve se solidarizirao s nama i dijeli s nama naše muke i radosti, strahove i nade. Majka ga promatra i klanja mu se svjesna da je On otkupno Janje koje već postaje žrtvom za ljudske grijehe.

Čudesno je to otajstvo Božje: Bog se otkriva onima koje društvo poprijeko gleda jer ne mogu ispunjavati sve propise zakona o pranju i čišćenju te sastancima u sinagogi. Oni su priprosti pastiri koji bdiju kraj svojih stada. Novorođeni Kralj se upravo njima objavljuje jer su iskrena srca, kao i mudraci – zvjezdoznanci s Istoka koji dođoše pokloniti se Novorođenom Kralju, besmrtnom Bogu i smrtnom čovjeku – jer tu tajnu krije ime i poslanje Mesije.

Braćo i sestre, Isusovo Srce gorljivo čezne za ljubavlju svakog od nas. Tu nam ljubav Marija može izmoliti. Neka Vam molitva pape Franje Mariji kaže što je moja želja i čestitka za Božić svakome od Vas.

Marijo, ženo slušanja, otvori naše uši; daj da znamo slušati Riječ tvoga Sina Isusa među tisućama riječi ovoga svijeta; daj da znamo slušati stvarnost u kojoj živimo, svaku osobu koju susrećemo, posebno one koji su siromašni, u potrebi i nevolji.

            Marijo, ženo odluke, prosvijetli naš um i naše srce, kako bismo bez oklijevanja znali biti poslušni Riječi tvoga Sina Isusa; udijeli nam hrabrost odluke, kako ne bismo dali da nas drugi vuku, dopuštajući im da usmjeravaju naš život.

Marijo, ženo djelovanja, daj da naše ruke i noge žurno idu prema drugima, kako bismo im donosili ljubav tvoga Sina Isusa; kako bismo poput tebe u svijet donosili svjetlo Evanđelja.

            Bio Vam blagoslovljen Božić i godina Gospodnja 2021!

p. Dario Grbac CM, duhovnik Udruge

U Novigradu na Dobri, 10. 12. 2020.

Možda Vam se sviđa i ovo:

PISMO O. TOMAŽA MAVRIĆA ZA DOŠAŠĆE 2020.

U svom pismu za došašće ove godine, koja je obilježena tolikom patnjom, tjeskobom i strahom, …