Udruzi o Božiću 2021.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka!

Nalazimo se u adventu, i sav je život kršćanina advent. kršćanin smisao svog postojanja traži i nalazi u trajnom i pouzdanom iščekivanju Gospodina, svoga Spasitelja. Stoga napose u ovom vremenu razmišljamo o tome kako živimo, što radimo, koliko težimo za ciljem koji je Bog postavio čovjeku.

Isus Krist je već jednom došao u povijesti čovječanstva kad se navršila „punina vremena“. Bog Otac je poslao svoga Sina da bismo postali djecom Božjom. Pojavio se kao čovjek, u našem krhkom tijelu, u svemu nama sličan osim u grijehu. Postao je siromašan da nas obdari svojim božanskim životom i da zauvijek bude Emanuel – Bog s nama i za nas.

Spasitelj i danas dolazi, ali na nevidljiv način, u otajstvu. Njegovu prisutnost živimo u vjeri. Pozvani smo na trijeznost i budnost da nas ne iznenadi njegov dolazak.  Živjeti nam je pobožno.  Apostol nas poziva na djela pravednosti i ljubavi prema Bogu i čovjeku. Pobožnost istinska je u tome da se zauzimamo za sirote i udovice u njihovoj nevolji i da se čuvamo neokaljanima od ovoga svijeta. Svaki je čovjek na ovom svijetu radi jedne zadaće, za koju je dobio i talente i dužan je s njima odgovorno ravnati: zauzeto i ustrajno vršiti svagdanje obaveze.

Došašće nam doziva u pamet i ponovni Kristov dolazak u slavi koji će nam donijeti spasenje, ostvarit će naše najdublje težnje. Kada će se to dogoditi nitko ne zna. Sam nas je upozorio na budnost i gorljivu molitvu. Rado prinosimo Bogu svoje stanje, svoj rad napose za dobro bližnjih, poteškoće, odricanja i muke, da po toj ljubavi dođe milost i do onih koji su daleko od Gospodina.

Bog je jedina prava vrjednota i život svakoga od nas dragocjen je u Božjim očima. U vremenu smo svjetske krize, ne samo one zdravstvene, već i velikog manipuliranja nama i istinom, kada se sije panika i strah, stvaraju podjele, dolazi do sukoba i osuđivanja onih koji drukčije misle te su mnogi zbunjeni i jako trpe. Upravo nam sada treba beskrajno pouzdanje u Božju milosrdnu ljubav i njegovo obećanje da će ostati s nama do svršetka svijeta. Božji se plan i danas ispunja. Pristanimo na Božje ponude svakog dana i s Marijinim odgovorom: „Neka mi bude po tvojoj riječi“ uđimo u radost koju Gospodin donosi.

Draga braćo i sestre, Vama, Vašim duhovnicima i svima koji Vas podupiru u služenju potrebitima želim sretan i blagoslovljen Božić i Novo ljeto 2022.

p. Dario Grbac, duhovnik

Novigrad na Dobri, 10. prosinca 2021.

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

PISMO O. TOMAŽA MAVRIĆA ZA DOŠAŠĆE 2020.

U svom pismu za došašće ove godine, koja je obilježena tolikom patnjom, tjeskobom i strahom, …