Udruzi za Vinkovo 2023.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog!

Sveti je Vinko na području dobrotvornosti dao novi polet. Bratovštine kršćanske ljubavi za žene, za muškarce i mješovite, bile su njegova prva ustanova. Mnogo ima udruga koje su nastale u Crkvi, a imaju duh sv. Vinka, kao Vinkove konferencije od bl. Frederika Ozanama.

Za svetog Vinka su bratovštine kršćanske ljubavi bile pravi dar Crkve. Biti njihov član značilo je po Vinku imati pravo zvanje:

„Zvanje je u tome da Bog izabere neke duše s ciljem da ih upotrijebi za kakvo dobro djelo. Zatim im rasvijetli razum da razumiju njegov plan, i prikloni im volju da se za to dobro djelo odluče. Ako na to pristanu, Bog takvim dušama namjenjuje slavu, a onda ih opravda i proslavi, kad odu s ovoga svijeta. Evo, sve to dogodilo se s , ta Bog vam je dao misao da ste se odlučile za to djelo, dirnuo vam je srca, da se za nje zauzmete, i to ste učinile …S vama je učinio kao i s Presvetom Djevicom, kojoj je po anđelu otkrio svoj plan, a ona mu je odgovorila riječima:’Neka mi bude po tvojoj riječi!’ (Lk 1,38). Odmah zatim došao je nad nju Duh Sveti i tijelo našeg Gospodina bilo je začeto: stvorio je dušu i udahnuo je tom blagoslovljenom tijelu. To je posvetilo i na neki način pobožanstvenilo blaženu Djevicu Mariju. I budući da je ustrajala u svim teškoćama…, bila je uzdignuta nad sve anđele“ (XIII, 793/4).

Božji poziv zahtijeva odgovor koji je za sv. Vinka bio istinsko posvećenje kojim se članovi bratovština kršćanske ljubavi obvežu da će živjeti svoje krštenje, to znači častiti Krista i tako postići milost pravog kršćanskog življenja. Što je Vinko rekao u pravilnicima, opširnije je rastumačio u jednoj svojoj konferenciji:

„Gospođe kršćanske ljubavi daruju se Bogu s nakanom živjeti kao prave kršćanske; vršit će Božje zapovijedi i ravnati se po pravilima pravednosti. Udate slušat će svoje muževe; udovice će živjeti kao udovice; majke će brinuti za svoju djecu, domaćice za svoje sluge i sluškinje. Tim će dužnostima pridodati što savjetuje svetački biskup ženevski, da naime postanu članice društava ili bratovština, koje se osobito zauzimaju za krjepost i preporučuju kakav vanjski čin pobožnosti i milosrđa, a navode još i na mrtvljenje strasti i na ljubav prema Bogu. Takve će gospođe ići pravim putem koji vodi u život. Uđite stoga u to društvo ili bratovštinu  vi, koje se još niste upisale, jer za nju je najvažnije da imamo srce samo za Boga, volju samo za ljubav prema njemu i vrijeme samo za to da mu služimo. Ako pazite na to da ugađate mužu, to je radi Boga; ako brinete za svoju djecu, brinete radi Boga; ako uređujete svoje stvari, uređujete ih za Boga. Tako ulazimo na uska vrata spasenja i spašavamo se“ (XIII, 814).

Siromasima moramo pomoći i pobrinuti se da im drugi pomažu. Sveti Vinko je htio da se na kraju svakih misija osnuje bratovština kršćanske ljubavi, ako su biskupi i župnici bili za to. Misijska družba treba gajiti pokrete, skupine, društva i bratovštine koje imaju za cilj pomagati siromahe. To sv. Vinko jasno kaže svojim misionarima u konferenciji od 6. prosinca 1658.:

„Ako je u Družbi netko tko misli siromasima samo naviještati evanđelje, a ne i brinuti o njima, pomoći im u njihovim duhovnim, a ne i tjelesnim potrebama, odgovaram vam da im moramo pomoći na sve načine i skrbiti oko pomoći“ (XII, 87).

Draga braćo i sestre, želim svima vama, kao i velečasnim duhovnicima te onima koji vas podupiru sretno slavlje sv. Vinka uz jednu molitvu:

„O slavni sveti Vinko, nebeski zaštitniče svih djela ljubavi, oče svih sirota, koji nijednom,  koji se k tebi utekao, nisi uskratio pomoć, pogledaj kolike nam stvari uzrokuju patnju! Pomogni nam stalnim zagovorom. Neka na tvoj zagovor Bog pomogne siromasima, ublaži patnju bolesnima i tješi nesretne. Daj da bogati prime od tebe duh ljubavi, da se grešnici odvrate od grešnog puta, i svećenici da izgaraju u apostolskoj revnosti. Daj da crkva uživa mir, narodi blagostanje, a svi ljudi spasenje. Oče, svojim jakim zagovorom budi naš darežljivi dobročinitelj. Tvoja ruka neka nas čvrsto vodi kroz sve teškoće ovoga života, da se s tobom sretnemo u nebu, gdje neće više biti jauka ni uzdisanja, ni boli, već vječna radost i sreća. Amen.“

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Udruzi za Vinkovo 2021.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog! Ujutro, 27. rujna 1660. sveti je …