Udruzi o Uskrsu 2023.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka!

U vrijeme korizme postavlja nam se pitanje: Čovječe, kamo ideš, za čim težiš, što je tvoj cilj? Bilo bi smiješno kada bi koji putnik u autobusu, na pitanje kamo putujete, rekao: Ne znam.

Moramo biti sretni što nam je Isus Krist objavio istinu o Bogu, o čovjeku i o životu. Tu je istinu potvrdio svojim riječima i djelima. Za nju je bio spreman trpjeti. Doživljavao je otpor, odbijanje, podsmijeh. Stalno su mu radili o glavi. Svi njegovi najbolji prijatelji su ga napustili, osim Ivana. Isus je osuđen na strašnu smrt, kao najgori čovjek na svijetu, izopćen. Ali nakon smrti, treći je dan živ ustao iz groba u predivnom sjaju i ukazao se svojoj Majci, zatim Mariji Magdaleni, ženama i apostolima. Navijestio im je MIR, pomirbu između Boga i čovjeka. Ta zato je i došao: da nas oslobodi grijeha i krivice.

Apostoli, ispunjeni silom odozgo, hrabro su i oduševljeno svjedočili za tu istinu, i svi osim Ivana završili su svoj zemaljski život nasilnom smrću. Naša vjera počiva na čvrstom uvjerenju apostola – svjedoka Kristove pobjede nas smrću i besmrtnosti darovane po vjeri u Krista. 

Ako nema drugog puta spasenja, osim u Kristu, na kojem putu ja sebe nalazim? Tražim li spasenje jedino u Isusu ili možda vjerujem i nekim drugim učiteljima? Naš je Bog ljubomoran na nas.

Braćo i sestre, svakog se dana prisjetimo istinskih Kristovih učenika, svetaca i blaženika, a među njima su i naši Ustanovitelji – žive slike Krista. Njihov život i djela proizašla iz odnosa sa živim Kristom, trebaju nas hrabriti dan za danom da ustrajno slijedimo svoj cilj: biti jedno s Bogom po Kristu. U tome se sastoji svetost. Mislimo često na posljednje stvari života i na važnost svakog podarenog trenutka. Gospodin nam ovdje na zemlji nema što dati osim udjela u svom raspetom Životu. Time dariva svoje prijatelje. Daje im okusiti nešto od svog spasonosnog Križa. Vodi ih putem suobličenja svojem umiranju, da ih jednom mogne suobličiti svojoj slavi. Isus ne zaboravlja naše muke koje dragovoljno podnosimo radi širenja njegovog Kraljevstva u dušama.

Stoga hrabro navijestimo boj našoj sebičnosti, ugodnosti, umišljenosti, tromosti i malodušnosti. Budimo sućutno uho, utješna riječ za drugoga. Ne zanemarimo usamljene, odbačene, siromašne ljude. Sveti Pavao reče: Znam kome sam povjerovao i Sve mogu u Onome koji me jača. Svjesni svoje slabosti tražimo pomoć Duha Svetoga.

Draga braćo i sestre, dragi duhovnici, dragi podupiratelji Udruge, primite puno pozdrava iz Novigrada. Želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs u silnoj radosti Isusa i Marije. Mir vama! Aleluja!

p. Dario Grbac, spiritual

U Novigradu na Dobri, 17. 03. 2023

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Udruzi za Vinkovo 2021.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog! Ujutro, 27. rujna 1660. sveti je …