Proslava 10.obljetnice osnutka konf. bl.Majke Terezije u Selcima na Braču
Proslava 10.obljetnice osnutka konf. bl.Majke Terezije u Selcima na Braču

Proslava 10.obljetnice osnutka konf. bl.Majke Terezije u Selcima na Braču

…Gospodine, pomozi mi,
da ne prođem blizu nekoga
s licem bez osjećaja,
sa zatvorenim srcem, ubrzanim korakom…

Već je 10 godina prošlo od kada je  č . s. Nada Tadić Šutra započela s okupljanjem novih članova vinkove obitelji. Njenom pozivu odazvalo se desetak žena i djevojaka. Konferencija bl. Majke Terezije osnovana je 20.rujna 2003.g. , a sada je vodi Tea Nižetić.
Na početku  smo djelovale u našoj župi Gospe Karmelske, ali se postupno naš rad proširio i na potrebite u ostalim mjestima naše Općine (Sumartin , Novo Selo, Povlja i Selački Zaseoci).
Naša glavna djelatnost je briga o starijim i osamljenim osobama, kakvih na otocima ima dosta. Kroz Došašće i Korizmu organiziramo grupne posjete staračkim domovima na našem otoku. Prigodni dar i pjesma i razveselili smo osobe koje su morale napustiti svoj dom zbog starosti, nemoći ili bolesti.
Na poticaj sadašnje predsjednice Tee, osnovale smo malu molitvenu zajednicu, te se sastajemo jednom tjedno.
Surađujemo s časnim sestrama sv. Vinka koje već 50 godina djeluju u ovoj župi i brinu se za Dom staraca u Selcima, učenicima OŠ „Selca“ i polaznicima  DV „Selca“. Imamo dobru suradnju s općinskim vlastima i ustanovama u mjestu, te nam oni pomognu novčanim donacijama.
Proslavu su uveličali vinkovci i vinkovke konferencija iz Makarske, Splita, Otoka i Kaštela.
Okupili smo se u subotu, 5. listopada 2013.g. u našoj crkvi Krista Kralja.
Program je započeo u 11h prigodnim pozdravom naše predsjednice Tee Nižetić. Naša članica Darija Trutanić, prisutne je upoznala s radom naše konferencije od osnutka do danas.
Dopredsjednica Udruge, Anđelka Samardžić nam je prenijela pozdrave predsjednikaUdruge Igora Pranića. Posebno je izrazila zadovoljstvo zbog dolaska č.s. Marte, misionarke na Salomonskim otocima.
Nakon toga je č.s. Marta nadahnuto pričala o svojem radu u misiji. Zbog njezine radosti u glasu prilikom izlaganja, postali smo svjesni  brojnih načina koje nam dragi Bog svakodnevno pruža da pomognemo potrebnima oko sebe.
Fra Bože je u svom duhovnom nagovoru ukazao da bez Isusove pomoći ne možemo ništa!
„Kad radimo, činimo nešto. Bitno je čuti Isusa kako kaže bez mene ne možete učiniti ništa. Ova nas spoznaja, rečenica oslobađa pritiska pritiska da ja činim nešto, Isus to čini. Kad nekome idemo, lakše je otići kad idemo u ime Gospodara Isusa, tada nam je lakše  činiti. Idemo u ime nekoga i to ne bilo koga već Isusa i tada nam je lakše jer se pozivamo na viši autoritet.  Ono što činimo u našim životima, udrugama među slabima, činimo u ime Isusovo.“
Time nas je uveo u slavlje  euharistije koju je predvodio duhovnik naše konferencije don Jakša Rubinić. Svečanoj atmosferi su pridonijeli članovi selačkog crkvenog zbora pod vodstvom Pera Boškovića.
Poslije sv. Mise želeći sačuvati prelijepe trenutke ovog događaja napravili smo zajedničke fotografije ispred kipa Srca Isusova, rad našeg velikog umjetnika Ivana Meštrovića i ispred crkve.

Ugodno druženje se nastavilo u restoranu „Ruzmarin“ u vlasništvu obitelji naše članice Katije Bezmalinović uz švedski stol i prezentaciju (PowerPoint) č.s. Marte sa Solomonskog otočja. Posebno smo zahvalni našem načelniku Općine Selca Ivanu Marijančeviću i našim sumještankama koji su nam pomogli u organiziranju svečanosti. Isprativši drage goste, posjetili smo štićenike i obradovali ih kolačima da i oni osjete tračak našeg veselja.

Petra Nižetić

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …