Misijski dan u Lužnici
Misijski dan u Lužnici

Misijski dan u Lužnici

Članovi Udruge Vinka Paulskog i Vojske Bezgrešne iz Rijeke sudjelovali na Misijskom danu u Lužnici

„Hodaj zemljom čineći dobro!“

22. rujna 2013. godine članovi Udruge svetog Vinka Paulskog s Riječkog područja i pokreta Vojske Bezgrešne posjetili su samostan sestara milosrdnica u Lužnici pored Zaprešića. Povod susreta s tamošnjim sestrama je bio Misijski dan, prvenstveno posvećen misijskom djelovanju sestara milosrdnica u Južnoj Americi, istočnoj Europi i Salomonskim otocima. Program je započeo u 10.30 h kratkim filmom o misijama sestara, a nastavio se slavljem svete mise u kapelici koju je predvodio vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH. Vlč. Štefan je u propovijedi posebno potaknuo na razmišljanje o misionarskom životu punom odricanja, ističući teške uvjete života i vjeru u Božju providnost od koje mnogi misionari žive. Kakav je izbliza misionarski život pokazala nam je s. M. Slava Vedrina koja je svoj život poklonila siromasima Južne Amerike, a koja je umrla na glasu svetosti 2002. godine u Paragvaju. O s. Slavi je snimljen dirljiv dokumentarni film koji je na iznimno vjeran način svim gledateljima prikazao njezin život ispunjen ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Ta krhka, malena sestrica, koju su nazivali još i „paragvajska Majka Tereza“, na poseban način je ljubila zatvorenike i osobe oboljele od raznih psihičkih bolesti te je uvijek s odlučnošću  govorila „Moram ići, čekaju me moji siromasi“. Najveća ljubav njezina života je bilo Presveto Trojstvo.
Sestre misionarke sa Salomoskih otoka i iz Bugarske približile su svim posjetiteljima okolnosti misionarskog života u tim krajevima, a ugodno je iznenadio i bračni par liječnika, gospodin Mirko Csik, ginekolog i porodničar i gospođa Tigrena Csik, oftamologinja. Oni su, naime, svoje dugogodišnje liječničko iskustvo i znanje nesebično podijelili s najpotrebnijima na Salomonskim otocima, a takvih ondje ima doista mnogo. S. M. Augustina Nikolić je istaknula kao jedan od najvećih tamošnjih problema smrtnost majki i novorođenčadi pri porodu i općenito nizak zdravstveni standard, stoga je rad liječnika volontera bio itekako potreban. Program je završio oko 17 sati dobrotvornim koncertom „O ljubavi Gospodnjoj pjevat ću dovijeka“ u svečanoj dvorani lužničkog dvorca i zajedničkom molitvom.
Posebnost ovog Misijskog dana očitovala se je i u dobrotvornom sajmu i radionicama koje su časne sestre organizirale. Članice Udruge svetog Vinka na sajam su donijele bakarske i paške baškote, te su njihovom prodajom uz pomoć članica Vojske Bezgrešne, prikupile više od 400,00 kn. Također su u svojoj ponudi imale i križiće koje su izradila djeca i njihove odgojiteljice iz dječjeg vrtića „Zvjezdica mira“, te se je na taj način prodajom ukupno prikupilo oko 500,00 kn za pomoć misijama. Svi posjetitelji mogli su prolistati i knjigu „Mreža ljubavi“ koja govori o dobrotvornom radu Udruge svetog Vinka Paulskog, odnosno njegovog Područnog vijeća „Sveti Vid“. Od srca zahvaljujemo Domu „Sveta Ana“ i s. M. Suzani Samardžić koja nam je ustupila kombi kako bismo mogli na što jednostavniji način stići do Lužnice te se veselimo susretu sa s. M. Augustinom Nikolić koja nas planira posjetiti u Rijeci i s riječkom publikom podijeliti svoja iskustva iz misionarskog života.


Katarina Kiš Badurina

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …