Osvrt Područnog Vijeća iz Rijeke na proslavu 200 godina od rođenja bl. Frederika Ozanama
Osvrt Područnog Vijeća iz Rijeke na proslavu 200 godina od rođenja bl. Frederika Ozanama

Osvrt Područnog Vijeća iz Rijeke na proslavu 200 godina od rođenja bl. Frederika Ozanama

PROSLAVA 200. OBLJETNICE ROĐENJA BL. FREDERIKA OZANAMA

20.travnja 2013. godine bio je doista poseban i svečan dan za sve članove Udruge svetog Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj- obilježavanje dvjestote obljetnice rođenja utemeljitelja Udruge blaženog Frederika Ozanama. Rođendani su  veseli događaji koji nas na neki način povezuju i čine da osjećamo toplinu i radost u srcu… Naš slavljenik, blaženi Ozanam, okupio nas je u veselju i to u Zagrebu u Frankopanskoj ulici u samostanu sestara Milosrdnica. Članovi Područnog vijeća svetog Vida, ukupno njih petnaestak, krenuli su s velikim zanimanjem i veseljem na put prema lijepoj metropoli, te su se ondje veoma ugodno osjećali. 
Susret smo započeli slavljem svete mise u 11,00 sati u crkvi svetog Vinka Paulskog s članovima Konferencija iz svih dijelova Hrvatske. Nakon svete mise uslijedio je program koji je trajao gotovo tri sata, a odvijao se također u prostorima samostana, pod prostranim šatorom. Posebno smo bili radosni zbog promocije knjige “Mreža ljubavi” koju smo netom bili tiskali. Njezin autor, a naš član, Miroslav Radić, s oduševljenjem ju je predstavio svima okupljenima, a mi smo, kako se kaže, bili ponosni “do neba”. Osim knjige koja nam je poprilično zaokupljala misli, bilo je iznimno plodonosno i zanimljivo slušati o Ozanamovom životu iz perspektive laika, časnih sestara i svećenika. Dok sam upijala svaku riječ tamošnjih predavača, pomislila sam kako bih o Ozanamu mogla slušati satima, te kako me njegov život uvijek iznova nadahnjuje za daljnje djelovanje i pomaganje potrebitima. Nevjerojatno je koliko su njegovo ponašanje, djelovanje i program života aktualni i danas, nakon gotovo 200 godina (ili, točnije, nakon 160, jer je umro u četrdesetoj godini života)! Ponekad, dok ga promatram sa strahopoštovanjem, razmišljam koliku je karizmu imao i koliko je bio velik u Božjim očima, ali i u onim ljudskim. Vjerujem da su i moji vinkovci slično razmišljali slušajući  predavače, dječji zbor iz Ladimirevaca i razne instrumentalne solo skladbe koje su izvodili besprijekorni svirači obogativši cjelokupni program, a koji je završio u 17,00 sati. Po završetku, neki članovi našeg Područnog vijeća požurili su svojim kućama, dok su oni s više energije i entuzijazma krenuli putem zagrebačih ulica koje su ih odvele u staru jezgru grada, na izložbe, u crkve i još štošta drugo… 
Često, nakon ovakvih i sličnih susreta krenemo kući puna srca s osmjehom na licu, stoga neka taj osjećaj što duže potraje uz misli i dojmove našeg vinkovca Miroslava Radića koji zabilježio nekoliko crtica s ovog rođendanskog susreta pišući mi u jednom mailu ovako: “Velika radost mi je u duši, koja se ne smanjuje od subote, koju sam doživio na proslavi 200. godišnjice rođenja bl. Frederica Ozanama u Zagrebu. Od samog putovanja u kombiju od Rijeke do Zagreba punom molitve i pjesme, preko slavlja svete mise pune duha i ljubavi do zajedničkog agapea kao iz Novog zavjeta kad je Isus nahranio silno mnoštvo. Zatim bogat, poučan i radostan program. Posebna radost meni, kao uredniku, je bila promocija knjige Mreža ljubavi koju su članovi sa zadovoljstvom kupovali i listali. Neka ove iskre dobrote, zajedništva i ljubavi koje smo doživjeli zajedno nastave gorjeti ne samo u našim srcima i životima nego po nama i u srcima i životima naših bližnjih i svih u potrebi s kojima će nas Božja providnost i naš osnivač bl. Ozanam spojiti.”

 

Katarina Kiš Badurina

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …