Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama
Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama

Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama

Udruga sv. Vinka Paulskoga u Republici Hrvatskoj proslavila je 200. godišnjicu rođenja svoga osnivača bl. Frederika Ozanama. Glavna svečanost održana je 20.travnja o.g.  kod nas u Zagrebu. Od ranog jutra počeli su pristizati članovi Udruge sa svih strana, autobusima i osobnim vozilima. Srdačno smo pozdravljali i grlili braću i sestre sa splitskog i makarskog područja, Sinja,Brača, Istre, Rijeke i Slavonije na čelu sa predsjednikom  koji su rano ujutro ustali i putovali do Zagreba i po 7 sati. Unatoč tome sreća zbog susreta bila je neizmjerna. Oni koji su ranije došli popili su kavu i posjetili naše siromahe  koji su čekali svoj dnevni topli  obrok  koji svaki dan  dobivaju u Kući milosrđa.
Domaćin je bila naša Konferencija sv. Lujze de Marillac  koja je mjesec dana odrađivala sve poslove vezane za organizaciju ove proslave a posljednjih dana bavila se nabavkom hrane i pića te uređivanjem Šatora.
Svetu Misu smo slavili u 11 sati. Svečanu liturgiju predvodio je   rektor vlč. Marijan Pavlenić  te duhovnici Udruge pater Flavijan Šolc i pater Dario Grbac. Predstavnici svih konferencija su sudjelovali u prinosu darova koji su bili simbolični ( kruh, maslinovo ulje, košara s proizvodima iz  Slavonije, svijeća s Trsata, nova knjiga iz Rijeke…) i molitvi vjernika, pjevala su nam djeca iz Ladimirevaca  okupljena u Zbor udruge Ivan Pavao II pod vodstvom  Ane Stanković kao i naše sestre milosrdnice pod vodstvom s. Zrinke.
Nakon sv. Mise krenuli smo prema Šatoru. Dan je predivan, sunčan, topao i nadasve svečan. Osim cvrkuta ptica čuju se radosni pozdravi vinkovske obitelji iz cijele Hrvatske. U predvorju na stolovima uz  već poznatu knjigu Ozanam sveti svjetovnjak za naše doba  i dvije nove knjige tiskane za ovu prigodu: Misli za svaki dan  bl. Frederika Ozanama i Mreža ljubavi, monografija o radu Udruge u Rijeci. U Šatoru radost susreta, raskošan domjenak koji smo pripremili uz pomoć naših vjernih i dobrih gospođa koje za nas rado peku kolače  i sestara iz Lužnice na čelu sa dobrom s. Ignacijom koja inače peče kruh za naše siromahe, a kojemu su doprinijeli i članovi ostalih konferencija.
Šatorom dominira velika pozornica okićena cvijećem i zastavama a iznad nje slike naših utemeljitelja, sv. Vinka i bl. Ozanama.Moto proslave je glasovita misao bl. Ozanama ŽELIO BIH CIJELI SVIJET OBUHVATITI MREŽOM LJUBAVI.
Riječi pozdrava uputili su nam predsjednik  Igor Pranić, pater Flavijan s kojim smo zajedno molili Molitvu sv. Vinka te zamjenica časne majke s. Korona Hidić. Prisutne su bile i tajnica s. Jelena Ikić   i provincijalka s. Vlasta Tkalec kao i brojne druge sestre i rektor vlč.Marijan Pavlenić ,mnogi župljani i nekoliko potrebitih o kojima se inače  brinemo.
Program je vodio gosp. Davor Meštrović a na pozornici su se izmjenjivali dječji zborovi i solisti, učenici 6.razreda-  mladi mađioničar Nikola Meštrović te džudisti Noa i Antonio, gospođa Vilenica na violini,   Misli bl. Ozanama na hrvatskom čitala je naša članica Jelka Kokalj a na francuskom gospodin Cloude Grbeša dok je njegov sin čitao Boudlera. O životu bl. Ozanama govorili su gospođa Marija Perčić , dr. Anton Tamarut i pater Dario Grbac a Misli je na svoj osebujan način kojim nas je sve oduševila, predstavila prevoditeljica s. Arkanđela Smoljo.
Riječku monografiju Mreža ljubavi predstavili su Vera Doljanac i prof. Miroslav Radić.
Svi izvođači , gosti  i svi članovi dobili su simbolične darove, zagrebačke suvenire koje nam je donirala Turistička zajednica grada Zagreba.
Nakon trosatnog programa u kojemu smo svi uživali, morali smo se rastati. Proveli smo divan dan ispunjen radosnim druženjem  vinkovske obitelji,uživali u zajedništvu,  obogatili se duhovno i ponovno učili o našem utemeljitelju bl. Ozanamu i dobili novi poticaj za dalji hod njegovim stopama i stopama sv. Vinka.
Sestre i braća su krenuli na put svojim kućama a mi u mukotrpno raspremanje Šatora.
ZAHVALJUJEMO sestrama koje su nam omogućile korištenje Šatora i dvorišta za parkiranje    te pomagale u kuhinji i dvorani, gospođama i sestrama u Lužnici za kruh i kolače   a našoj dragoj i požrtvovnoj s. Tihomiri koja je uvijek s nama za sav trud i nadasve  veliku pomoć  u pripremi i raspremanju Šatora, vlč. rektoru i svećenicima na cjelodnevnoj prisutnosti, svim izvođačima i predstavljačima, gosp. Davoru Meštroviću i medijima koji su nas oglašavali i izvijestili o proslavi, Turističkoj zajednici grada Zagreba čiji su suveniri otputovali u sve kutke Lijepe naše.
Zahvaljujemo dragom Bogu na ovom prekrasnom druženju vinkovske obitelji .

Nekoliko misli bl. Ozanama iz knjige Misli za svaki dan koje su se mene posebno dojmile:
Za započinjanje tkanja dovoljna je samo jedna nit.
Ozanam nije samo uzor prijateljstva i udivljenja…U tom čovjeku je osim kreposti postojala i prirođena privlačnost…Bio je čovjek nadljudske dobrote pred čijom su vjerom svi zastajali. Ozanam je bio nadahnuto biće.

 

 

Ruža Tomić,predsjednica
Konferencije sv. Louise de Marrillac
Zagreb


 

Udruga sv.Vinka Paulskog u RH organizira proslavu 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama, koja će se održati 20. travnja 2013. godine u Zagrebu. Misno slavlje počinje u 11 sati u crkvi sv.Vinka Paulskog, Frankopanska 17. Nakon kraćeg druženja i okrijepe u 14 sati nastavljamo slaviti uz prigodni program u sportskoj dvorani Ženske opće gimnazije, Varšavska 19.
Radujemo se Vašem dolasku !

Bl. FREDERIK  OZANAM

»Blaženi Frederik Ozanam (1813. 1853.), apostol ljubavi, suprug i uzoran otac obitel izrazita osobnost katoličkoga laikata XIX. stoljeća, bio je sveučilištarac koji je zauzimao važno mjesto u pokretu ideja svoga doba. Vjerničkom hrabrošću kritizirao je sve oblike sebičnosti, aktivno je sudjelovao u obnavljanju prisutnosti i djelotvornosti Crkve u društvu.«

Bilo je to doista nemilosrdno razdoblje radi ekonomskih promjena, vrijeme prelaska na divlji kapitalizam, traganja za sve većim prof što je prouzročilo nepodnošljive nejedna U ozračju izrugivanja i prezira s kojim su se morali suočavati mladi kršćanski pitomci, Frederik je upravo proživljavao teško iskušenje kroz sumnje koje će on potom ugraditi u temelje svojih pothvata: u služenje potrebitima kao metafizički odgovor na sumnju koja ga muči, umni rad nasuprot »kradljivcima misli« i poštivanje nevjernika. »Naučimo se braniti svoja uvjerenja bez mržnje protivnika, voljeti one koji misle drugačije od nas… Treba uskladiti djela i riječi,« kazuje on, »Pođimo k siromasima!«

Ivan Pavao II. nastavlja: »Frederik Ozanam se tako poistovjećuje s nadahnućem Gospodina Vinka: Ljubimo Boga, braćo moja, ljubimo Boga, ali neka to bude radom naših ruku i znojem lica.«

A monsinjor Lustiger u svom nagovoru doda »23. travnja 1833., na dan Frederikova dvadesetoga rođendana, kod Emanuela Bail u gradskoj četvrti Saint-Sulpice, njih sed su na počecima Konferencije ljubavi. Osnovano je Društvo svetoga Vinka Paulsko Unatoč opiranjima uspio je da društvo ne bude neka zatvorena skupina. To je pospješilo uspješno nastajanje i širenje konferencija po provinciji. Frederik tada naglašava ‘posredničku ulogu na koju nas obvezuje naš status kršćana. Želio bih smanjenje političkoga utjecaja u korist društvenoga.

Izrabljivanje čovjeka po  čovjeku je ropstvo. Radnik stroj samo je dio kapitala, poput negdašnjega roba.’

U isto vrijeme, s ciljem obrane katolicizma, a suočen s racionalističkom kritikom zamolio je pariškoga nadbiskupa, monsinjora Quelena za dopuštenje održavanja javnih konferencija, koje je dotični povjerio opatu Lacordairu ti korizme 1835. u crkvi Notre-Dame de Paris.«

Doktor prava, doktor književnosti, profesor na Sorbonni (1841. 1852.), gdje se s kate za svjetsku književnost zauzimao za unđenje znanosti, nastojeći istodobno os vjeran Crkvi i Sveučilištu.

Godine 1841. stupa u brak s Amalijom Soulacroix. Osim djevojčice, malene Marije, nisu mogli imati više djece. Tijekom revolucije 1848. zalaže se za savezništvo katolicizma i slobode… »U konačnici«, piše on, »geslo republikanaca Sloboda, jednakost, bratstvo jest Evanđelje. Ništa nije izgubljeno ako se suprotstavljamo isključivostima.«  No ipak, kao liberal, društveni djelatnik i demokrat, doživljava neuspjeh vlastitih očekivanja.

Ozbiljno narušeno zdravlje primoralo ga je da u srpnju 1846. napusti svoje radno mjes To je početak još snažnijega duhovnog us koji će završiti njegovom smrću u dobi od četrdeset godina. Tada je ipak već opažao prvijence plodne žetve čijemu je rastu znatno doprinio.

Ovaj prelijepi i prekratki život koji nije bio osđen ljudskih proturječnosti stavlja pred nas proroka društvene djelatnosti, vizionara, ali također svjedoka Evanđelja koji je blizak suvremenim svjetovnjacima. »Ozanam nije samo uzor prijateljstva i udivljenja… U tom čovjeku je osim kreposti postojala i prirođena privlačnost… Bio je čovjek nadljudske dobrote pred čijom su vjerom svi zastajali. Ozanam je bio nadahnuto biće.«

 

 

(Predgovor knjizi: “Misli za svaki dan – Frederik Ozanam”)


MOLITVA ZA ONE KOJI SU U VELIKOJ POTREBI
I ZA KANONIZACIJU BL. OZANAMA

 

Bože, naš Oče,
jedino Ti imaš moć
udijeliti nam  dragocjene darove
koje s razlogom nazivamo čudima.
Ako je  volja Tvoja,
podari nam tu milost na korist onima
za koje Te naša Udruga moli, i za…
Ponizno Te molimo, usliši nam ovu molbu
kako bi se proslavio blaženi Frederik Ozanam,
te  ga svetim proglasila i Majka Crkva.
To Te molimo po Kristu, Gospodinu našemu,
Tvome Sinu. Amen

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …