Naslovnica / Iz Hrvatske / Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama
Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama
Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama

Proslava 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama

Udruga sv. Vinka Paulskoga u Republici Hrvatskoj proslavila je 200. godišnjicu rođenja svoga osnivača bl. Frederika Ozanama. Glavna svečanost održana je 20.travnja o.g.  kod nas u Zagrebu. Od ranog jutra počeli su pristizati članovi Udruge sa svih strana, autobusima i osobnim vozilima. Srdačno smo pozdravljali i grlili braću i sestre sa splitskog i makarskog područja, Sinja,Brača, Istre, Rijeke i Slavonije na čelu sa predsjednikom  koji su rano ujutro ustali i putovali do Zagreba i po 7 sati. Unatoč tome sreća zbog susreta bila je neizmjerna. Oni koji su ranije došli popili su kavu i posjetili naše siromahe  koji su čekali svoj dnevni topli  obrok  koji svaki dan  dobivaju u Kući milosrđa.
Domaćin je bila naša Konferencija sv. Lujze de Marillac  koja je mjesec dana odrađivala sve poslove vezane za organizaciju ove proslave a posljednjih dana bavila se nabavkom hrane i pića te uređivanjem Šatora.
Svetu Misu smo slavili u 11 sati. Svečanu liturgiju predvodio je   rektor vlč. Marijan Pavlenić  te duhovnici Udruge pater Flavijan Šolc i pater Dario Grbac. Predstavnici svih konferencija su sudjelovali u prinosu darova koji su bili simbolični ( kruh, maslinovo ulje, košara s proizvodima iz  Slavonije, svijeća s Trsata, nova knjiga iz Rijeke…) i molitvi vjernika, pjevala su nam djeca iz Ladimirevaca  okupljena u Zbor udruge Ivan Pavao II pod vodstvom  Ane Stanković kao i naše sestre milosrdnice pod vodstvom s. Zrinke.
Nakon sv. Mise krenuli smo prema Šatoru. Dan je predivan, sunčan, topao i nadasve svečan. Osim cvrkuta ptica čuju se radosni pozdravi vinkovske obitelji iz cijele Hrvatske. U predvorju na stolovima uz  već poznatu knjigu Ozanam sveti svjetovnjak za naše doba  i dvije nove knjige tiskane za ovu prigodu: Misli za svaki dan  bl. Frederika Ozanama i Mreža ljubavi, monografija o radu Udruge u Rijeci. U Šatoru radost susreta, raskošan domjenak koji smo pripremili uz pomoć naših vjernih i dobrih gospođa koje za nas rado peku kolače  i sestara iz Lužnice na čelu sa dobrom s. Ignacijom koja inače peče kruh za naše siromahe, a kojemu su doprinijeli i članovi ostalih konferencija.
Šatorom dominira velika pozornica okićena cvijećem i zastavama a iznad nje slike naših utemeljitelja, sv. Vinka i bl. Ozanama.Moto proslave je glasovita misao bl. Ozanama ŽELIO BIH CIJELI SVIJET OBUHVATITI MREŽOM LJUBAVI.
Riječi pozdrava uputili su nam predsjednik  Igor Pranić, pater Flavijan s kojim smo zajedno molili Molitvu sv. Vinka te zamjenica časne majke s. Korona Hidić. Prisutne su bile i tajnica s. Jelena Ikić   i provincijalka s. Vlasta Tkalec kao i brojne druge sestre i rektor vlč.Marijan Pavlenić ,mnogi župljani i nekoliko potrebitih o kojima se inače  brinemo.
Program je vodio gosp. Davor Meštrović a na pozornici su se izmjenjivali dječji zborovi i solisti, učenici 6.razreda-  mladi mađioničar Nikola Meštrović te džudisti Noa i Antonio, gospođa Vilenica na violini,   Misli bl. Ozanama na hrvatskom čitala je naša članica Jelka Kokalj a na francuskom gospodin Cloude Grbeša dok je njegov sin čitao Boudlera. O životu bl. Ozanama govorili su gospođa Marija Perčić , dr. Anton Tamarut i pater Dario Grbac a Misli je na svoj osebujan način kojim nas je sve oduševila, predstavila prevoditeljica s. Arkanđela Smoljo.
Riječku monografiju Mreža ljubavi predstavili su Vera Doljanac i prof. Miroslav Radić.
Svi izvođači , gosti  i svi članovi dobili su simbolične darove, zagrebačke suvenire koje nam je donirala Turistička zajednica grada Zagreba.
Nakon trosatnog programa u kojemu smo svi uživali, morali smo se rastati. Proveli smo divan dan ispunjen radosnim druženjem  vinkovske obitelji,uživali u zajedništvu,  obogatili se duhovno i ponovno učili o našem utemeljitelju bl. Ozanamu i dobili novi poticaj za dalji hod njegovim stopama i stopama sv. Vinka.
Sestre i braća su krenuli na put svojim kućama a mi u mukotrpno raspremanje Šatora.
ZAHVALJUJEMO sestrama koje su nam omogućile korištenje Šatora i dvorišta za parkiranje    te pomagale u kuhinji i dvorani, gospođama i sestrama u Lužnici za kruh i kolače   a našoj dragoj i požrtvovnoj s. Tihomiri koja je uvijek s nama za sav trud i nadasve  veliku pomoć  u pripremi i raspremanju Šatora, vlč. rektoru i svećenicima na cjelodnevnoj prisutnosti, svim izvođačima i predstavljačima, gosp. Davoru Meštroviću i medijima koji su nas oglašavali i izvijestili o proslavi, Turističkoj zajednici grada Zagreba čiji su suveniri otputovali u sve kutke Lijepe naše.
Zahvaljujemo dragom Bogu na ovom prekrasnom druženju vinkovske obitelji .

Nekoliko misli bl. Ozanama iz knjige Misli za svaki dan koje su se mene posebno dojmile:
Za započinjanje tkanja dovoljna je samo jedna nit.
Ozanam nije samo uzor prijateljstva i udivljenja…U tom čovjeku je osim kreposti postojala i prirođena privlačnost…Bio je čovjek nadljudske dobrote pred čijom su vjerom svi zastajali. Ozanam je bio nadahnuto biće.

 

 

Ruža Tomić,predsjednica
Konferencije sv. Louise de Marrillac
Zagreb


 

Udruga sv.Vinka Paulskog u RH organizira proslavu 200. obljetnice rođenja bl. Frederika Ozanama, koja će se održati 20. travnja 2013. godine u Zagrebu. Misno slavlje počinje u 11 sati u crkvi sv.Vinka Paulskog, Frankopanska 17. Nakon kraćeg druženja i okrijepe u 14 sati nastavljamo slaviti uz prigodni program u sportskoj dvorani Ženske opće gimnazije, Varšavska 19.
Radujemo se Vašem dolasku !

Bl. FREDERIK  OZANAM

»Blaženi Frederik Ozanam (1813. 1853.), apostol ljubavi, suprug i uzoran otac obitel izrazita osobnost katoličkoga laikata XIX. stoljeća, bio je sveučilištarac koji je zauzimao važno mjesto u pokretu ideja svoga doba. Vjerničkom hrabrošću kritizirao je sve oblike sebičnosti, aktivno je sudjelovao u obnavljanju prisutnosti i djelotvornosti Crkve u društvu.«

Bilo je to doista nemilosrdno razdoblje radi ekonomskih promjena, vrijeme prelaska na divlji kapitalizam, traganja za sve većim prof što je prouzročilo nepodnošljive nejedna U ozračju izrugivanja i prezira s kojim su se morali suočavati mladi kršćanski pitomci, Frederik je upravo proživljavao teško iskušenje kroz sumnje koje će on potom ugraditi u temelje svojih pothvata: u služenje potrebitima kao metafizički odgovor na sumnju koja ga muči, umni rad nasuprot »kradljivcima misli« i poštivanje nevjernika. »Naučimo se braniti svoja uvjerenja bez mržnje protivnika, voljeti one koji misle drugačije od nas… Treba uskladiti djela i riječi,« kazuje on, »Pođimo k siromasima!«

Ivan Pavao II. nastavlja: »Frederik Ozanam se tako poistovjećuje s nadahnućem Gospodina Vinka: Ljubimo Boga, braćo moja, ljubimo Boga, ali neka to bude radom naših ruku i znojem lica.«

A monsinjor Lustiger u svom nagovoru doda »23. travnja 1833., na dan Frederikova dvadesetoga rođendana, kod Emanuela Bail u gradskoj četvrti Saint-Sulpice, njih sed su na počecima Konferencije ljubavi. Osnovano je Društvo svetoga Vinka Paulsko Unatoč opiranjima uspio je da društvo ne bude neka zatvorena skupina. To je pospješilo uspješno nastajanje i širenje konferencija po provinciji. Frederik tada naglašava ‘posredničku ulogu na koju nas obvezuje naš status kršćana. Želio bih smanjenje političkoga utjecaja u korist društvenoga.

Izrabljivanje čovjeka po  čovjeku je ropstvo. Radnik stroj samo je dio kapitala, poput negdašnjega roba.’

U isto vrijeme, s ciljem obrane katolicizma, a suočen s racionalističkom kritikom zamolio je pariškoga nadbiskupa, monsinjora Quelena za dopuštenje održavanja javnih konferencija, koje je dotični povjerio opatu Lacordairu ti korizme 1835. u crkvi Notre-Dame de Paris.«

Doktor prava, doktor književnosti, profesor na Sorbonni (1841. 1852.), gdje se s kate za svjetsku književnost zauzimao za unđenje znanosti, nastojeći istodobno os vjeran Crkvi i Sveučilištu.

Godine 1841. stupa u brak s Amalijom Soulacroix. Osim djevojčice, malene Marije, nisu mogli imati više djece. Tijekom revolucije 1848. zalaže se za savezništvo katolicizma i slobode… »U konačnici«, piše on, »geslo republikanaca Sloboda, jednakost, bratstvo jest Evanđelje. Ništa nije izgubljeno ako se suprotstavljamo isključivostima.«  No ipak, kao liberal, društveni djelatnik i demokrat, doživljava neuspjeh vlastitih očekivanja.

Ozbiljno narušeno zdravlje primoralo ga je da u srpnju 1846. napusti svoje radno mjes To je početak još snažnijega duhovnog us koji će završiti njegovom smrću u dobi od četrdeset godina. Tada je ipak već opažao prvijence plodne žetve čijemu je rastu znatno doprinio.

Ovaj prelijepi i prekratki život koji nije bio osđen ljudskih proturječnosti stavlja pred nas proroka društvene djelatnosti, vizionara, ali također svjedoka Evanđelja koji je blizak suvremenim svjetovnjacima. »Ozanam nije samo uzor prijateljstva i udivljenja… U tom čovjeku je osim kreposti postojala i prirođena privlačnost… Bio je čovjek nadljudske dobrote pred čijom su vjerom svi zastajali. Ozanam je bio nadahnuto biće.«

 

 

(Predgovor knjizi: “Misli za svaki dan – Frederik Ozanam”)


MOLITVA ZA ONE KOJI SU U VELIKOJ POTREBI
I ZA KANONIZACIJU BL. OZANAMA

 

Bože, naš Oče,
jedino Ti imaš moć
udijeliti nam  dragocjene darove
koje s razlogom nazivamo čudima.
Ako je  volja Tvoja,
podari nam tu milost na korist onima
za koje Te naša Udruga moli, i za…
Ponizno Te molimo, usliši nam ovu molbu
kako bi se proslavio blaženi Frederik Ozanam,
te  ga svetim proglasila i Majka Crkva.
To Te molimo po Kristu, Gospodinu našemu,
Tvome Sinu. Amen

Možda Vam se sviđa i ovo:

ODRŽANE EDUKATIVNE RADIONICE ZA ČLANOVE PODRUČNOG VIJEĆA SV. PETRA I PAVLA U ĐAKOVU

„GLEDAJTE KAKO JE DOBRO KAO BRAĆA ZAJEDNO ŽIVJETI“ Ovim riječima najjednostavnije je opisati svaki susret …