OPROŠTAJ OD P. FLAVIJANA U VIROVITICI
OPROŠTAJ OD P. FLAVIJANA U VIROVITICI

OPROŠTAJ OD P. FLAVIJANA U VIROVITICI

Nakon šoka i nevjerice došli smo na posljednji ispraćaj našeg p. Flavijana toga sunčanog i vjetrovitog 22. studenog 2017 g. u Viroviticu, njegovo rodno mjesto koje ga je dostojno ispratilo i oprostilo se od njega.

Toliko toga je naviralo u nama kada smo čuli riječi njegovog brata franjevca koji je toliko toga ispričao o životu p. Flavijana da i sam pažljivo slušajući jednostavno kao da nisam bio na njegovom sprovodu, nego činilo mi se kao da slušam priču o živućem čovjeku koji nas je toliko zadužio svojim životom i djelima.

Kako je samo živio naš pater, kako je samo volio sve oko sebe ne štedeći se niti malo, kako je samo progonjen u ratnom vihoru znao kako naći put u slobodu, kako je samo još onako mali obećao sebi i roditeljima da će zamijeniti svoga strica franjevca koga su ubili u drugom ratu, kako je samo gradio crkvu u Vukovaru jednom prije Domovinskog rata, a i poslije kada je srušena, kako je samo vodio Framu u Iloku, kako je samo osnivao ogranke Udruge sv. Vinka Paulskog, i još puno toga što nisam napisao jer bi mi bilo malo jedna stranica za napisati.

Sa koliko je toplih riječi Biskup Škvorčević predvodio povorku do počivališta našeg patera koja je došavši do grobnice Franjevaca koji su preminuli od davnina onako otvorena primila u svoju utrobu i našeg p. Flavijana. Suze kao da su nestale sa naših lica i uz pjesmu pored lijesa u grobnici uputili smo se u crkvu župe sv. Roka u kojoj je i započeo svoj duhovni i ljudski put naš pater.

Sveta misa zadušnica je uz 60-tak svećenika započela pjesmom zbora koji je izgledalo je tako došao sa samog Neba, i kao da su anđeli vodili ga. Pjevanje i tijek mise je protekao u trenu iako je trajalo skoro sat i pol tako da kada sve sagledamo od sprovoda do sv. mise i druženja nakon obreda prošlo je, a nismo ni bili svjesni kako brzo.

Njegova sestra i obitelj su pozdravljajući se sa nama zahvalili na dolasku no kao da nisu znali da smo mi članovi sv. Vinka Paulskog iz Iloka, Vukovara, Belišća, Bizovca  živjeli sa njim i bila nam je čast sudjelovati i biti dio njegovog prelaska u vječnost i krilo Isusa Krista.

Zbogom p. Flavijane, nikada te nećemo zaboraviti.

 

Igor Pranić – predsjednik Udruge

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Blagdan Duha Svetog

Sveti Duh i vinkovska duhovnost Predgovor Liturgijsko razdoblje između Uskrsa i Duhova obilježava ozračje radosti …