ODRŽANE EDUKATIVNE RADIONICE ZA ČLANOVE PODRUČNOG VIJEĆA SV. PETRA I PAVLA U ĐAKOVU

„GLEDAJTE KAKO JE DOBRO KAO BRAĆA ZAJEDNO ŽIVJETI“

Ovim riječima najjednostavnije je opisati svaki susret članova Udruge sv. Vinka Pulskog u RH. Jedan od ovakvih susreta održan je u subotu, 23. studenoga 2019. u Đakovu. Bila je to edukativna radionica za članove Područnog vijeća sv. Petra i Pavla kojima su nazočili predstavnici konferencija iz Đakova, Belišća, Tovarnika, Bizovca i Bilja.

Predavači su dočekani srdačnom dobrodošlicom domaćina i u vrlo pozitivnom ozračju, kako to samo vinkovci znaju, održane su dvije prezentacije u cilju izgradnje članova u vjeri i Božjem služenju potrebitima na ovom trnovitom putu koji su izabrali na slavu Božju.

Nakon zajedničke jutarnje Mise prisutne je pozdravila nova predsjednica Udruge, Anđelka Samardžić iz Sinja. Ovom prigodom upoznala je nazočne s trenutnim  događanjima u Udruzi.

Uslijedile su prezentacije dopredsjednice Udruge, Ivane Buterin Gluić  i tajnice Udruge i predstavnice mladih iz Splita Marije Marinović.

Ivana je izložila povijesni pregled od postanka Udruge do danas za sve one koji su „novi“, a i kao podsjetnik ostalima jer je važno konstantno to ponavljati kako bismo što bolje shvatili svoje poslanje i karizmu sv. Vinka i Bl. Ozanama.

Upoznati smo s trenutnim stanjem u svijetu i kod nas danas. Osnovna misija i vrijednosti koji su nam imperativ u radu i koji nas vode uvijek i sada: milosrđe, suosjećanje, jednostavnost, pravednost i duhovnost.

Potom je Ivana prikazala i objasnila strukturu Udruge počev od osnovne  jedinice – konferencije pa do Područnih vijeća, Nacionalnog  vijeća i Generalnog vijeća osvrnuvši se na njihove obveze i što su sve njihovi zadaci.

Osvrnula se i na tijek redovitih susreta konferencija kako bi oni trebali izgledati, kao i na mogućnosti i izvore financiranja našeg rada.

Na kraju sve nas je podsjetila i na blagdane koje ne bi smjeli zaboraviti: 27. 9. Sv. Vinko Paulski,  8.9. bl. Frederik Ozanam, 23.4. rođendan Udruge (osnovana 1. Konferencija u Parizu) i 9.5. sv. Lujza de Marillac.

Predstavnica mladih i tajnica Udruge,  Marija Marinović govorila je o izazovima koji nas stalno prate i koliki je zapravo problem mogućih loših odnosa među članovima, međusobne svađe i važnost žurnog rješavanja ovih problema.

Jedan od vrlo značajnih naših nedostataka i izazova je pitanje kako privući nove članove kao i mogućnost suradnje s drugim udrugama, gradom, županijom i sl. u smislu potpore, uglavnom financijske.

Međutim, Marija je isto tako istaknula da novac ipak nije prioritet iako je potreban. Puno se može uraditi i s manje sredstava, uvijek smo tu mi koji darujemo svoje vrijeme, suosjećanje, ljubav, poštovanje koji ne koštaju ništa, a puno znače.

Tijekom izlaganja bilo je govora i o tome kako prepoznati i pomoći potrebitom bližnjem. Obzirom da naša Udruga uvijek teži tome da poboljšava svoj rad, da bude što kreativnija i učinkovitija, nakon prezentacija nazočni su dobili kratki upitnik o svojim dojmovima o onome što su čuli, prijedlozima nekih novih tema za edukacije ubuduće i sl.

Susret je završio zajedničkom molitvom, te zajedničkim domjenkom i veselim druženjem.

Na kraju, završavamo svoj osvrt na susret u Đakovu rečenicom – mišlju bl. Frederika Ozanama koju je i naša Ivana upotrijebila u svom izlaganju, a mislimo da je itekako aktualna i danas: „ Udruga sv Vinka Paulskog je katolička, ali svjetovna  udruga, ponizna, ali obilna, siromašna, ali puna utjehe za siromahe, iznad svega u vremenu kada karitativne organizacije imaju tako velik zadatak u nadopunjavanju i probuđivanju vjere, pružanju potpore Crkvi i ublažavanju mržnje koja je podijelila ljudski rod.“

 

Nacionalno vijeće Udruge sv. Vinka Paulskog u RH

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …