Mladi sv. Duje Split
Mladi sv. Duje Split

Mladi sv. Duje Split

Mladi iz Konferencije sv. Duje – Split zajedno sa svojim studentskim kolegama već drugu godinu pomažu pri učenju djeci osnovne i srednje škole kojoj je to potrebno, a nije im moguće plaćati poduke. Kako je od grada Splita prihvaćen projekt  I TI MOŽEŠ USPJETI  koji obuhvaća osim same poduke učenika još i radionice, razna druženja i izlete, u subotu je ostvaren još jedan izlet.
U popodnevnim satima smo posjetili starokršćansku Salonu, povijesni lokalitet nedaleko Splita. Spominje se prvi put 119. g. prije Krista u ratovima Ilira i Rimljana. Postaje pravi centar Ilirika, rimske pokrajine u to doba. Od 4. do početka 7. stoljeća karakterizira je izrazit kršćanski život. Tako su do sada istraženi lokaliteti bogato svjedočanstvo kulturnog i kršćanskog života toga doba. Manastirine su groblje s preko 1000 sarkofaga koji su do sada istraženi. I sam biskup Dujam nakon mučenja je ovdje bio pokopan. Bazilike, teatar, amfiteatar… svjedoče o bogatstvu života na ovim prrostorima prije 2000 godina.
Zatim smo prošetali do Gospina Otoka u Solinu. Uz rijeku Jadro, hrvatski Jordan, oko crkve Gospe od Otoka prostire se izvrsno održavana livada. Pravi je to raj za odmor, šetnju, igru, puštanje zmajeva, druženje… Baluni su bili atraktivniji čak i od zmajeva koje smo radili na radionici nekoliko dana prije… Par sati igre i radosti za čas je potrošilo dan. Rosa i sumrak ispratili su nas kući s pitanjem: A kad opet?!! 

 

30.05.2015 g. (smg)

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …