HODOČAŠĆE ZAJEDNICI U UGLJANE KOD TRILJA
HODOČAŠĆE ZAJEDNICI U UGLJANE KOD TRILJA

HODOČAŠĆE ZAJEDNICI U UGLJANE KOD TRILJA

Već duži niz godina Udruga sv. Vinka – Konferencija sv. Duje u Splitu organizira hodočašće i susret osoba s invaliditetom, bolesnika i osoba s posebnim potrebama. Prvo ovakvo hodočašće organizirano je na poticaj naše s. Augustine – Marte Nikolić još jubilarne 2000. godine u Solinu. Te godine je i osnovana Konferencija sv. Duje. Ideja o hodočašću potekla od s. Augustine. Kad je molila nadbiskupa Marina Barišića za misno slavlje, i on je jasno očitovao svoju skepsu u ostvarenje ideje… Međutim, usuđujem se reći – karizmatskom energijom kakvu ima s. Augustina, ostvareno je i to prvo, i još mnoga hodočašća!
Tako je i 20. lipnja 2015. godine u Zajednici Cenacolo u Ugljanima kod Trilja slavljeno ovo izuzetno zajedništvo!
Okupljanje je počelo već od ranih jutarnjih sati. U tom skladu dalmatinskog krša i marljivosti momaka koji vraćaju svoje životne krivulje u pravilniji tijek radom i molitvom, doista je moguće biti, upijati, obogaćivati se! Iz minute u minutu zajedništvo je raslo svakim novim zvukom auta, kombija, autobusa…
Konferencije iz Otoka, te iz Makarske, djeca iz doma u Vrlici, doma u Trogiru, brojni znanci i prijatelji iz Splitskog okružja… Dvjestotinjak osoba se okupilo među suhozidima Zajednice! Don Krsto Tomić, don Pavao Banić i o. Pero Marković DI su ispovijedali. Misno slavlje je predvodio duhovnik don Tomislav Ćubelić. Pjevanje su animirali momci iz Zajednice, novaci Družbe Isusove su ministrirali i pomagali u nizu tehničkih poslova. I oni su redoviti na hodočašćima, pa se praksa prenosi iz generacije u generaciju.
Poslije mise se slavio i sakrament bolesničkog pomazanja za one koji žele.
Osobitost ovog susreta je bila i prisutnost s. Augustine – Marte. Nakon mise ona nas je „prošetala“ Solomonskim Otocima, slikom i riječju!
Zatim je s. Beatrica s najmlađima iz Otoka otpjevala nekoliko pjesama te se prigodnim tekstom jedna djevojčica zahvalila teti Jozici Vlahović, predsjednici Konferencije koja je doista već niz godina sa suprugom Mirom, srce i glavni pokretač svega što zahtjeva ostvarenje ovako velikog pothvata!
Nakon svega navedenog slijedio je domjenak. Marljive domaćice besprijekorno rade ovaj dio posla: Marija, Nada, Rosvita, Ljubica… na sličnim mjesečnim misnim slavljima, i sad su tu! Brojni donatori mesa, kolača, pića… koji uvijek svojom darežljivošću prate ovo druženje, opet su nam darovali pravo obilje. Dečki iz Zajednice su roštiljali, ali nas posebno obradovali i svojim pizzetama – osobito drag specijalitet svima prisutnima!
Tako se nastavilo druženje, priča, pjesma…
Na svima ostaje da u nove dane krenemo osnaženi radošću zajedništva i poticajima propovjednika: „Premaleni smo da bi bili svoji gospodari. Nekome trebamo služiti.. Čovjekova jurnjava od gospodara do gospodara čini da se čovjek izgubi… Ne može se služiti Bogu i bogatstvu… Krist je bio zabrinut zbog čovjeka i njegova odnosa prema Bogu… To treba biti i naš kriterij… Ako se briga premjesti s jela i pića na ono što je Kraljevstvo Božje tada svakodnevna težina postaje drukčija… Ako vidimo patnju ovih ljudi i služimo im, potvrđujemo svoje čovještvo. Time usrećujemo i sebe same, a njima pomažemo da ih Krist potvrdi kao one na čijoj je strani!“
Neka je doista u svemu slavljen Bog, koji se bogatstvom duha sv. Vinka, a preko bl. Ozanama i danas proslavljuje među potrebnima!
(smg)

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …