HODOČAŠĆE GOSPI U VEPRIC
HODOČAŠĆE GOSPI U VEPRIC

HODOČAŠĆE GOSPI U VEPRIC

U subotu, 4. lipnja 2016. godine u hodočastili smo Majci Mariji u Hrvatsko marijansko svetište u Vepricu. Ovo već tradicionalno hodočašće svake godine organizira Konferencija sv. Duje u Splitu, čija je predsjednica gđa Jozica Vlahović.

Ova redovita godišnja hodočašća su svojevrsna zaključna slavlja zajedništva i razmjene dobara tijekom radne godine. Kako u ovom dijelu Domovine djeluju još konferencije u Otoku, Kaštel Starom, Selcima na Braču – prigoda je to da slavimo i to zajedništvo i suradnju.

Netom je prošla i Godina suradnje članova Vinkovske obitelji (zaključno sa svetkovinom Duhova) pa ovaj susret je poprimio i dodatnu zahvalnu dimenziju. S nama su bili i članovi Marijanske vinkovske mladeži, koji su također vođeni željom da dublje zažive Kristovu istinu po duhovnosti sv. Vinka Paulskog.

Više od dvjesto osoba su bili dionici ovog druženja. Naravno da je doista mnogo stvari trebalo organizirati – od animiranja, prijevoza, ispovijedi, misnog slavlja, čitanja, pjevanja, programa nakon mise do zajedničkog objeda u kojem su članice Konferencije već višestruko potvrđene vrijedne Marte uz Duju, kuhara od struke. Spremnost i velikodušnost čuvara svetišta don Mije Šurlina znatno je doprinijela lakšoj organizaciji. Uz to, i on je bio jedan od ispovjednika.

Misu je predslavio duhovnik Konferencije don Tomislav Ćubelić, naglasivši kako ima netko tko zna za našu patnju. To je Bog. Preko dobrih ljudi, osoba koje vode računa o drugima Bog čini da se Božje i ljudsko umreži u susretima po kojima je doista moguće živjeti. To je Božji put… Patnja je neprotumačiva tvorevina, čovjek je pun pitanja… Božanski sloj patnje kao da je teže shvatiti… Blagdan je Srca Marijina i Crkva nas poziva razmišljati o patnji Marije i Josipa, kad su izgubili Isusa. Ne optužuju se međusobno, već traže… I nalaze dijete ondje gdje su ga i odveli na početku njegova života – u hramu. Propovjednik je potaknuo razmišljanje – gdje danas dovodimo djecu… i koliko je moguće da nam ih padne na pamet tražiti – u crkvi!!! Marija i Josip, premda su živjeli u izuzetno poželjnom braku, nisu bili pošteđeni od patnje. I traže rješenje pred Bogom, kod Boga…

Redovito su, pa i ovaj put,  na ovakvim susretima oo. isusovci pomoć i pratnja – kroz ministriranje, pričešćivanje, ispovijed, podjelu sakramenta Bolesničkog pomazanja, a pridružio se i don Ivan Ćubelić, župnik susjedne župe Kraljice mira.

Pjevanje na misi je animirala s. Beatrica Bakić, milosrdnica iz Otoka.

Nakon mise svi smo se preselili u veliku svečanu dvoranu. Udruga mladih iz Konferencije sv. Duje – Split s predsjednicom Marijom Mamić pripremila je i izvela vrlo uspješan program s djecom kojima pomažu pri učenju i druže se tijekom cijele školske godine.

Slavlje zajedništva se nastavilo s ručkom koji su članovi Konferencije pripremili za sve prisutne. Zahvaljujući brojnim donatorima koji i sad i tijekom cijele godine prate ovo djelovanje, privodili smo kraju ovo druženje koje je bilo prava duhovna i tjelesna okrepa svima nama!!!

U raju prirode i uređenog Svetišta (koje stalno poprima novu dimenziju trajnim dorađivanjima!) u Godini milosrđa doista smo slavili razmjenu duhovnih i tjelesnih djela milosrđa!

(s. M. Gracijana)

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …