BLAGDAN sv.VINKA PAULSKOG 2017.godine

0VincentdepaulSv.Vinko Paulski nekima svetac i ništa više, ponekad nešto više ako pročitamo pokoju riječ o njemu u medijima, ili ga se prisjeti netko od svećenika u propovjedi poznavajuči njegovo djelo i što je bio malom čovjeku toga doba.
Sv. Vinko danas nama malim ljudima obraća se na svakom koraku, o kako to zvuči jednostavno, ali zaista na svakom koraku.
Sjetimo se nedavnih tornada i potresa, i koliko ljudi je trebalo pomoć, sjetimo se koliko gladnih ima oko nas, sjetimo se koliko praznih duša hoda oko nas i na kraju koliko i sami dajemo sebe u njegovom zaduženju življenja za Isusa i potrebitog čovjeka. Da dragi Vinkovci mi smo nastavak onoga što je sv. Vinko Paulski započeo u svoje vrijeme i ostavio upečatljiv i opipljiv dokaz postojanja riječi koja se zove skromnost i milost toliko nama znana u naše vrijeme, ali i toliko teška kada se treba provesti u djelo življenja današnjeg čovjeka.
Neka nam naši roditelji ako su pored nas kažu, koliko su bili sretni kada smo se rodili ,krstili, i time dobili prvi upis u knjigu naše vjere, kada smo primili Isusa na prvoj pričesti, a pogotovo kada smo malo više odrasli  primajući sakrament sv. krizme. I tu zastanimo i razmislimo duboko u sebi dragi moji, dali znamo od početka što smo time dobili, dali znamo i sada kolika je snaga pečata Božjeg Kraljevstva, i kolika je milost zvati se imenom i članom DRUŽBE sveca, Vinka Paulskog.
Uvjeren sam da znate, i da ste ponosni što i toliko godina nakon smrti našega sveca pronosimo našim djelima njegovu poruku: “SIROMAHA NE ZABORAVI, U NJEMU JE KRIST”, nismo ni bili svjesni kada smo osmislili slogan koliko je snažan i nadasve poučan i obvezujući i koliko će toga reći u samo nekoliko riječi.
Znamo da je mjesec rujan mjesec kada nas je napustio naš utemeljitelj i koji je toliko svojih poruka i djela uspio ostaviti svima koji ga slijede poput nas laika, koliko samo družba sestara milosrdnica živi i pokazuje svojim primjerom slijediti njegove poruke i ljubav prema potrebitom čovjeku, također koliko svećenika kroz svoje služenje pomaže u štovanju djela i življenja našeg Vinka, i to nam je draga braćo i sestre Vinkovci jamstvo da toliki spoj laika, sestara i duhovnika ne može a ne polučiti rezultat  sigurnosti i nastavka služenja onima kojima smo potrebni.
Stoga dragi moji otiđimo svojim gospodarima kojima služimo i danas, zamolimo ih za malo vremena koje ćemo provesti sa njima, a poglavito mislim na bolesne i nemoćne. Dajmo im toplu riječ, dajmo im svojim stiskom ruke ljubav koja im je najpotrebnija, svojom molitvom im olakšajmo patnju. Onima kojima je potrebna druga pomoć otiđimo i pomognimo svako na svoj način. I na kraju prisjetimo se riječi, “NE PROĐI PORED NIKOGA SA SRCEM BEZ OSJEĆAJA, NEGO MU SE POKLONI  I POMOZI MU MA GDJE BIO”.
Drage Vinkovke i Vinkovci želim Vam sretan blagdan 27. rujna, blagdan i dan kada je umro naš sv. Vinko Paulski, ali umro samo na ovom svijetu jer živi, i živjet će vječno u našim srcima.
Također sretan blagdan čestitam našim,sestrama milosrdnicama,duhovnicima, dobrim ljudima koji zajedno sa nama žive i daju ljubav i vrijeme služenja, za one kojima je to najpotrebnije.
Proslavimo taj dan svako na svoj način, ali neka jutarnja molitva bude i osobni zavjet svetom Vinku Paulskom kada se probudimo u srijedu 
ujutro. 27. rujna 2017g.

 

Igor Pranić
predsjednik Udruge sv. Vinka Paulskog u RH

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Udruzi za Vinkovo 2022.

Draga braćo i sestre u Udruzi svetog Vinka Paulskog! Nalazimo se u mjesecu posvećenom svetom …