Udruzi za Uskrs 2021.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka!

Apostol naroda, Sveti Pavao, napisao je da vjera dolazi po propovijedanju, po slušanju poruke. Netko je mora prenositi. To su učinili Kristovi apostoli, koji su se osvjedočili da je Gospodin Isus koji je u groznim mukama umro i bio pokopan, sada živ, jer je uskrsnuo.

Evanđelisti ne prikrivaju da su svi oni, osim Ivana, napustili Isusa u njegovim teškim trenutcima kada je trebao njihovu blizinu. Zahvatio ih je strah da i njih ne uhvate i predaju mučiteljima. I poslije Kristove smrti bili su u strahu i zatvorili se u dvoranu Posljednje večere, budno osluškujući svaki šum.

Tako prestrašene i klonule učenike, učenike čiji se svijet odjednom srušio, Isus podiže, oprašta im njihov bijeg, daje im svoga Duha mira i moć da ljudima opraštaju grijehe. S njima zajedno i blaguje te ih šalje po svem tadašnjem svijetu da navještaju Radosnu vijest.

Zar bi se oni bili usudili javno nastupiti i govoriti o Isusu uskrslom da ga nisu živoga susreli i zadobili takvu hrabrost da su oduševljeno govorili o Njemu kao Pobjedniku nad grijehom i smrću i jedinom Spasitelju ljudskog roda? Sigurno ne bi. Tko im je dao snagu radosnog svjedočenja i strpljivog podnošenja uvreda i progona? Isusov Duh – Sveti Duh: postali su novi ljudi. Osobni susret s Njim učinio ih je radosnim navjestiteljima Uskrsloga. Tako Isus po Duhu Svetom sabire vjerne u svoje mistično Tijelo – Crkvu u kojoj se svi trebamo prihvaćati kao braća i sestre po milosti.

U ovo naše vrijeme u kojem hara virus, na kušnji je naša vjera u Boga. Papa Franjo nas poziva da svoje strahove i nesigurnosti predamo Gospodinu, da ne damo mjesta ogorčenosti. Isus Krist je sve to već ponio na križ i spasio. On nam daje nadu. Imamo pravo na nadu koja dolazi s neba, koja nije goli optimizam. U srcu vlada sigurnost da Bog znade sve okrenuti na dobro, kad čak iz groba može prizvati život.

On ide pred nama u našu Galileju, u mjesta našeg svagdanjeg života, rada, molitve, odnosa… Kao svjedoci novog života u Kristu ponesimo navještaj nade u svaku ljudsku situaciju. Primimo njegov dar, a to je Božanska ljubav (caritas) i kao slobodna Božja djeca slavimo zajedno Njegovo i naše uskrsnuće.

 

Draga braćo i sestre!       

Svima Vama kao i Vašim duhovnicima te onima koji Vas podupiru u služenju potrebitima želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

p. Dario Grbac CM, duhovnik

 

Novigrad na Dobri, na Veliki petak, 02. ožujka 2021.

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Blagdan Duha Svetog

Sveti Duh i vinkovska duhovnost Predgovor Liturgijsko razdoblje između Uskrsa i Duhova obilježava ozračje radosti …