Posjet Područnim Vječima Riječke i Istarske Biskupije
Posjet Područnim Vječima Riječke i Istarske Biskupije

Posjet Područnim Vječima Riječke i Istarske Biskupije

Drage Vinkovke i Vinkovci !

Boraveći u službenom i radnom posjetu 21-23 lipnja  2013. g. Područnim Vijećima u Rijeci i Pazinu uz sve poteškoće pronalaska Kresnikove ulice u Rijeci upriličen je  koristan susret članova Nacionalnog Vijeća (predsjednik Igor i tajnica Verica) na koji su se odazvali gotovo svi predsjednici konferencija ovih PV-a. Tematski je zamišljeno da se susret održi u obiteljskoj atmosferi kako i priliči našoj Udruzi, ali i vrlo ozbiljnoj kada su došla pitanja o motivaciji članova u pojedinim konferencijama, posebno u Rijeci gdje je evidentan i neupitan rad konferencija. Pojedine imaju poteškoća u međusobnoj komunikaciji što smo pokušali u kratkom vremenu riješiti prijedlogom o zajedničkom okupljanju onih konferencija koje djeluju a nemaju  prostor za sastanke ili se rijetko sastaju. Predsjednica PV-a Katarina,  potaknuta iskrenim izvješćima pojedinih članova odlučila je pojačati međusobne susrete i rješavati sve što bude u njenoj moći. Posebno nas se dojmila susretljivost sestara Milosrdnica. Uz njihovu pomoć  u Rijeci puno je toga učinjeno. Naše sestre su tu kada god zatreba, bilo malom čovjeku u njegovim potrebama ili našim članovima u raznim akcijama, ali i kao duhovna potpora. Zato drage naše sestre hvala Vam u ime svih,a posebno onih kojima pomažete.

Drugi susret održan je u Pazinu. Prije svega želim  čestitati  konferenciji sv. Jurja 20 godina djelovanja, čijoj proslavi  je svjedočilo i naše malo izaslanstvo. Susret je također protekao uz sudjelovanje  gotovo svih konferencija,  koje su podnijele kratka izvješća. Po onom što smo čuli od članova radi se dobro uz poteškoće materijalnog karaktera, ali ono što je osnovno u oba PV-a je Vinkov i Ozanamov duh, te rad nije uopće upitan, a to posebno veseli. U Pazinu je bilo puno konkretnih pitanja i prijedloga kako dalje raditi,  kako se nositi sa problemima,  tako da je Predsjednici Područnog  Vijeća Mirjani Zidarić predloženo da poveća broj  susreta i to upravo u ovom obliku, gdje osim predsjednika budu prisutni  i članovi konferencija, tako da se članovi bolje upoznaju i mogu više komunicirati. Naša blagajnica  Branka je pojasnila neke nejasnoće o financijama, te smo uz još neke prijedloge o financiranju završili susret.

Nakon sv.mise i kratkog  izlaganja Stanka Mališe o počecima djelovanja udruge nastavljeno je druženja upriličeno povodom 20 godina djelovanja konferencije u Pazinu. Zahvaljujemo se svima na ugodnim trenucima koje smo s njima proveli. Na povratku smo posjetili  Novigrada na Dobri  i naše  Lazariste,  p. Filipa i p.Darija, duhovnika naše Udruge.

Vozeći se put Novigrada mislio sam gdje je  i kako izgleda to malo mjesto. Sat vremena vožnje od Rijeke putokaz pokazuje Novigrad na Dobri. Došli smo do doma naših Lazarista, okruženog  prekrasnom prirodom i stoljećima starom i obnovljenom crkvom. Pokušat ćemo vam dočarati doživljeni mir, s nekoliko slika i prospektom samog centra. U razgovoru s domaćinima, ugodno iznena-đeni prošli  smo svim zdanjima koje nudi ovaj  centar, te došli do zaključka da će prijedlog za slijedeću god. skupštinu biti upravo ovaj prostor koji nosi sva obilježja sv.Vinka Paulskog i dom je naših Lazarista. Treba naglasiti da dolazak  u Novigrad na Dobri svima koji dolaze jednako je dostupan jer se nalazi nedaleko Karlovca što je također povoljno za sve nas.

Nakon ugodnog  druženja s našim domaćinima nastavili smo put našim kućama puna srca, jer kada sve spojimo iz ovoga pisanja možemo samo reći: Hvala ti Bože što si nam dao sv.Vinka Paulskog i bl. Frederika Ozanama, a nakon njih sve nas koji se trudimo biti ponizni sluge potrebitom čovjeku.

 

Bizovac,26.lipnja 2013g.

Verica i Igor

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …