Edukacijski seminar u Labinu
Edukacijski seminar u Labinu

Edukacijski seminar u Labinu

25. lipnja 2016g. u Labinu Gornjem održan je edukacijski  seminar članova Područnog Vijeća sv. Maura –  Porečke i Pulske Biskupije u prostorima župe Rođenja BDM.

Ali idemo redom i to od početka putovanja koje je započelo dolaskom predsjednika Igora u Novigrad na Dobri gdje je čekao na polazak samnom naš p.Dario Grbac duhovnik  cijele Udruge.

Uz osvježenje  vodom sa izvora u tom lijepom zdanju  pod nazivom Duhovni Centar sv. Vinka Paulskog  krenuli smo put Pule gdje smo trbali u večernjim satima i prenočiti u rodnoj kući našeg Darija. Ali Dario po običaju ima puno ideja kada putujemo i tako je bilo i ovoga puta, naim odveo nas je u mjesto naziva LANIŠĆE koje mi toga trenutka nije značilo baš puno, no uskoro ću itekako biti radostan što sam tamo vidio, iako je cijela priča prilično tužna jer sam imao čast biti na mjestu gdje je mučki ubijen naš najmlađi blaženik Miroslav Bulešić.

Darijeva rođakinja nas je kao domačica crkve uvela u župni dvor i mjesto gdje je ubijen blaženik i pokazala nam sve tragove krvi i slike koji svjedoče tom zločinu totalitarističkih ideologija i režima, čiji su spomenici koncentracijski  logori smrti, neobilježene grobnice nasilno ubijenih u jamama i šumama , lažni sudski procesi protiv istine i slobode savjesti.

U osobi ovog blaženika  spaja se cjelokupna tragedija koja je pogodila pučanstvo Istre, Hrvatske i Evrope tijekom prošlog stoljeća obilježenim trima velikim neljudskim sustavima: fašizmom, nacizmom i komunizmom.

Toliko me dirnula priča te žene i Darija da sam samo rekao: Bože zašto je tako mlad morao mučki umrijeti. Nastavili smo obilazak i župne crkve koja je jednostavno progovorila poviješću i odzvanjala zvukovima orgulja koje je zasvirao naš Dario,  izgledalo je da zvukovi  pokazuju svu snagu toga trenutka i žalost za sve što se kroz povijest tu događalo.

Nastavili smo nakon svih upijenih osjećaja put Pazina gdje nas je srdačno dočekala naša Branka sa obitelji, gdje smo se okrijepili ručkom i nastavili put Pule gdje smo i stigli u predvečer.

Jutro u subotu smo uz šalu o sauni spavanja i vručine započeli  dogovorom  puta u Labin i razradu edukacije.

Došavši u Labin gdje su nas dočekale nasmijane članice konferencije na čelu sa Vesnom Franković  i smještaja nakon okupljanja  članova konferencija iz Rijeke, Rovinja , Praputnjaka, Pazina, i domačina Dario je započeo prezentaciju duhovnoga dijela gdje je obuhvatio u iscrpnom predavanju sve ono što nas spaja u vjeri i služenju potrebitih osoba oko nas. Slušajući ga svi smo se našli u svojim pričama življenja i zaista je bilo više nego dobro.

Nakon zajedničkog objeda predsjednik Igor je započeo sa svojom prezentacijom gdje uz film o roditeljskoj kući sv. Vinka Paulskog također slikovito i temeljito proveo sve nazočne kroz probleme društva i iznalaženje riješenja rada Udruge u cijelosti. Poseban naglasak je dao na suradnju sa Karitasom i kako djelovati u konferencijama gdje je prisutan i Karitas i Konferencija sv. Vinka.

Uz sve slike i tekst koji su bili predočeni završili smo u zajedničkom raspoloženju i ovaj edukacijski seminar.

Nakon toga se članovima obratila predsjednica Podr. Vijeća Štefanija koja je predočila plan rada i smjernice toga Vijeća  naglasivši da bi bilo potrebno napraviti kalendare događanja te sve uskladiti na vrijeme.

Časna Renata iz Rijeke nam je predstavila gsp. Ljubicu Kolarić Dumić  koja nam je ispričala svoj dolazak u Udrugu uz riječi kako je napisala zbirku pjesama koju će nam drugom zgodom pročitati.

Župnik  Milivoj Koren nam je uz svetu misu prezentirao povijest župe i crkve te nas odveo na prekrasan vidikovac  gdje smo pogledom obuhvatili cijelu Istru i šire. Zaista prelijepi doživljaj.

Uz pozdrave svih i posebno naših domaćina zaputili smo se svojim kućama gdje smo svi sretno stigili uz Božju pomoć.

 

Igor Pranić – predsjednik Udruge

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …