DUHOVI

duhovi-vitraj
U cistercitskom samostanu Stična promatram vitraž koji je sada u gotovo potpunoj tami, ali istina koju on prikazuje ne može se sakriti. Ona je jasna, živa, viče, šapće jer Duh Sveti sve to izražava. Nekada je poput oluje ili vihora, plamena ili tišine. Kada utihnu moje riječi počinje govoriti tišina Duha Svetoga. Počinje tišina prvih Duhova pedeset dana nakon Uskrsa. To je za ovaj svijet potpuno nevjerojatno da Bog sam sebe svijetu zauvijek daruje po svome Duhu i nevidljivo djeluje u svakom životu. Djeluje u životu vjernika, ali i u životu nevjernika. Na vitražu dok je još bio dan sam vidio apostole presretne s krupnim očima, iznenađene ali sretne i pune Duha. Iznad glave svakog apostola je i plameni jezik. To je jedan od znakova Duha Svetoga. Ne mala iskra, dim ili pepeo nego pravi plamen. Preko njih taj plamen je neugasiv, on gori u svijetu, gori u životima vjernika, gori u događajima Crkve. Nikad se ugasiti neće, jer taj Duh je vječan. On želi da otvorimo svoje spoznaje i da primimo toga Duha da gori u nama. Da naša duša tim plamenom biva svaki dan iznova zahvaćena, ne jednom što se dogodilo apostolima, nego uvijek iznova jer ga mi primimo i gubimo.
Duše Sveti uđi u moje srce, ostani u njemu i gori a ja ću učiniti sve da se tvoj plamen ne ugasi nego povećava. Pomozi da spriječim i uklonim iz svog života sve ono što što tvoj Duh gasi a da povečam i činim sve ono što ga jača. To je sigurno molitva, to su dobra djela, nesebična ljubav, dijeljenje i milosrđe.
Marija je u sredini i istaknuta je. Ona komunicira Duha Svetoga i daje ga Crkvi. Hvala ti Marijo što si primila Duha i što si ga spremna raspršivati po svim dijelovima svijeta, u svim vremenima, u svim ljudskim srcima. Molim te Marijo učini srce moje po srcu svome da bude spremno prihvatiti Duha Božjega poput tebe, koja si ga prihvatila na početku a sada i na kraju Isusovoga puta kadaIsus stavlja točku na kraju cijelog svog poslanja ispunjavajući svoje obećanje dano učenicima. Ti Marijo si opet čuvarica Duha Svetoga. Pomozi da on obuhvati cijeli svijet, da po molitvama tvojih vjernika Božji Duh zavlada u svijetu. Da on bude pobjednik nad silama i tamama svijeta. Bože hvala ti za tvoga Duha kojeg si nam poslao preko apostola, Marije, svećenika, pape…
Evo naš novi, ljubljeni papa, skromni, dobri, pobožni i mudri papa Franjo uskoro će na misi u Sarajevu Božjega Duha prenijeti tisućama okupljenih. Ražariti će ga u njihovim srcima a oni će se puni toga Duha vratiti u svoje domove, razrede, klubove, radna mjesta, škole… i onda će on plamtjeti. Bože hvala ti što si po nadahnuću kardinala izabrao papu Franju punog Duha. Neka on gori u njemu, a po njemu u srcima svih koji će njegove riječi šlušati i čuti.
Duše Sveti, hvala ti za ove trenutke sabranosti, nadahnuća, tišine …
Miroslav Radiić

Možda Vam se sviđa i ovo:

Udruzi o Uskrsu 2022.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog! Na ovom svijetu izgleda kao da …