Zahvalno hodočašće za 25 godina djelovanja Konferencije sv. Josipa iz Rijeke

ZAHVALNO HODOČAŠĆE ZA 25 GODINA DJELOVANJA

Udruga svetog Vinka Paulskog iz Rijeke u subotu 30. rujna 2023. godine organizirala je zahvalno hodočašće u Stičnu, Brezje i Bled u Sloveniji povodom svojih 25 godina plodnog rada pomaganja siromašnima. Uz 14 članova iz Rijeke na hodočašću je sudjelovalo i 6 članica iz Istre.

Prva postaja našeg hodočašća bila je u cistercitskom samostanu Stična koji se nalazi 35 km južno od Ljubljane. Tu smo najprije slavili svetu misu koju je predvodio duhovnik naše Udruge don Ante Guberac. U nadahnutoj propovijedi podsjetio nas je kako je sve počelo sa svetim Vinkom, svetom Lujzom i blaženim Ozanamom, zahvalio je za sve što su članovi učinili u proteklih 25 godina te svih potaknuo da i dalje neumorno nastave svoju misiju pomaganja bližnjima. Zatim smo uz stručno vodstvo razgledali bogatu postavu Muzeja kršćanstva u Sloveniji. Naš domaćin, pater Nikolaj, nas je upoznao s nastankom reda cistercita, povijesti i sadašnjosti samostana Stična u kojem danas moli i radi 12 monaha, među kojima je i brat Alojzije iz Hrvatske. Slijedila je podnevna molitva u crkvi i nakon toga zajednički svečani ručak.

Druga naša postaja je bilo Slovensko narodno svetište Marije Pomoćnice na Brezju gdje se u velikoj bazilici posebno časti čudotvorna slika Marija pomagaj pred kojom se mole mnogobrojni hodočasnici, a tu se molio i sveti papa Ivan Pavao II. kada je 17. svibnja 1996. hodočastio u Brezje. Posjetili smo Muzej jaslica, koji se nalazi uz crkvu, gdje su izloženi prekrasni primjeri jaslica iz cijeloga svijeta. Bog nam dolazi, poruka je adventa i Božića koja ovdje odjekuje cijele godine.

Treća postaja našeg bogatog slavljeničkog hodočašća je bio Bled, jedno od najpoznatijih jezera i najposjećenijih prirodnih atrakcija u Sloveniji. Uz smaragdno jezero leži istoimeni gradić, a jednako se zove i otočić, sa crkvom, na jezeru. Dužina jezera je nešto više od 2 km, širina 1,3 km, a najveća dubina oko 30 metara. Tu smo u ugodnoj šetnji uz jezero okrijepili tijelo, a neki članovi su se počastili poznatim, dosta skupim, bledskim kremšnitama.

Atmosferu radosti i sreće koju smo doživjeli na ovom lijepom, korisnom i sadržajnom hodočašću, usprkos nekim nepredviđenim nezgodama, neka vam prenesu fotografije u prilogu.

Miroslav Radić

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …