RADOST DUHOVA

Isus je obećao učenicima da će im poslati Duha Svetoga te na Pedesetnicu ispunjava to obećanje. Dobro je i neophodno ispuniti obećanje. Ako su obećanja pozitivna, još je bolje. Bog uvijek ispunjava svoja obećanja. To je nebrojeno puta dokazao. To čini i sada šaljući Duha Branitelja koji će uvoditi svih u istinu, istinu o Božjem postojanju, dobroti i ljubavi.

Marija je prva svjesna te istine. Ona je začela po Duhu Svetomu. Po Duhu Svetomu je živjela, trpjela, imala snage pratiti Isusa kroz život i u smrt. I sada prima obilje toga Duha kako bi ga drugima davala, a to je duh majčinske ljubavi, ljubavi koju svi trebamo. Nebeska majka nas ljubi  do kraja. Ona nas poznaje, gleda nebeskim očima i prati naše korake. Ne bojmo se pružiti ruku Mariji, ne bojmo se imati povjerenja u njeno vodstvo jer ona nas sigurno vodi, ona zna put do Isusa.

Apostoli su oko Marije. Oni čine jednu zajednicu, čine Crkvu. Ono što nisu razumjeli dok su bili s Isusom, ili su naslućivali a nisu shvaćali, sada razumiju, shvaćaju, prihvaćaju i kreću dalje. Ispunjeni Duhom počinju propovijedati i naviještati sve ono što im je Isus govorio i još više, što im Duh govori. Čine ono što je Isus već rekao: „Ako vjerujete, činit ćete veća čuda nego što sam ja činio.“ Crkva kroz povijest uvijek čini čuda sa svojih preko dvije milijarde članova, Isusovih suradnika. To su čuda dobrote i nijedna zajednica, osim ljudske, nema toliki potencijal da čini dobro. Kršćani prednjače u činjenju dobrih djela, treba to reći i napisati, a još više svjedočiti.

Goreći plameni jezici iznad glava Isusovih učenika znak su silaska Duha Svetoga nad njih. Sjećam se riječi našeg misionara, budućeg blaženika, Ante Gabrića koji je rekao: „Ne, nemojmo dimiti, moramo gorjeti.“ A mnogi od nas dime. Trebamo gorjeti plamenom Duha, u srcima ljudi, u srcima krštenika, raspuhivati duhovni žar koji su primili po krštenju da se pretvori u plamen Duha. Taj plamen goreći osvjetljava i otklanja duhovne hladnoće u svijetu. Osvjetljava duhovne tame ljudi, a ima ih. Svatko neka prepozna te tame koje se očituju u raznim negativnostima, grijesima, oholostima i trenutcima udaljenosti od Boga. Nažalost, mnogi ljudi su ne samo na trenutke nego mjesecima i godinama udaljeni od Boga.

Duh Sveti i nama šalje svoju vatru, svoj plamen. Želi nas zagrijati za svoju misiju, za svoj projekt. Želi da damo ono najbolje od sebe, da darove koje imamo razvijemo, dijelimo i iskoristimo ne samo za sebe, nego i za dobro bližnjih. Svi znamo za sedam darova Duha Svetoga a osim tih sedam ima još mnogo Božjih darova. Koliko mi tih darova imamo? Koliko tih darova koristimo? Koliko darova prepoznajemo kod sebe i kod bližnjih? Jesmo li se zaustavili i molili za te darove? Molili za njihovu djelotvornost u našemu životu.

Miroslav Radić, Rijeka

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

(DO)ŽIVIMO RADOST BOŽIĆA