Putovanje i izborna god.skupština Opatija 08-10 veljače 2013

Putovanje na Skupštinu u Opatiji (08.-10. veljače 2013.) autobusom iz Slavonije (tijek događanja u slikama).

Odlična atmosfera  na početku putovanja kojom je zračio autobus, nastavljena je i dolaskom u Opatiju gdje je uz redovnu Skupštinu Udruge izabran i novi predsjednik Udruge sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj.
Novi predsjednik je Igor Pranić, dosadašnji predsjednik Područnog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Predsjednik Igor Pranić je, obraćajući se članovima i gostima, istaknuo Udrugu kao njegovu drugu obitelj još od 2002.g., kada je i postao članom Konferencije sv. Mateja u Bizovcu, pa sve do danas.
Govoreći o sebi, rekao je da želi biti sluga potrebitima, biti jednak sa svima, uz nešto više autoriteta. Zahvalio se dosadašnjoj predsjednici, Katici Nožina-Balić i članovima prijašnjeg saziva Nacionalnog vijeća, te obećao da će slijediti put sv.Vinka i bl. Frederika Ozanama, a samim tim voditi Udrugu još bolje. Istaknuo je da će suradnja s Crkvom biti  naglašena kroz djelovanje Udruge u cijelosti, uz napomenu kako nitko neće moći zadirati u temelje rada Udruge već će sudjelovati u projektima duhovnog i organizacijskog karaktera. Za taj dio istaknuo je s. Renatu Vugdelija iz Rijeke,  s. Bernardinu Ivušić iz Osijeka, s. Arkanđelu Smoljo iz Splita, s. Miroslavu Crljenković, o. Daria Grpca,  fra Flavijana Šolca, dr. Antona Tamaruta i sve ostale iz redova Crkve koji budu htjeli biti dio našega rada s potrebitima.
Nakon prigodne molitve i zakletve, novoizabrani predsjednik preuzeo je i pečat Udruge što je značilo da se može povući na kratki sastanak gdje će biti izabrano novo Nacionalno vijeće Udruge (u daljnjem tekstu NV), što je i učinjeno. Uz novog predsjednika Igora, predsjedništvo čine: Anđelka Samardžić iz Sinja kao dopredsjednica, Katica Cvek iz Pule izabrana je za članicu NV u svojstvu koordinatorice za pravna pitanja i praćenje pravnih propisa, Branka Lakošeljac iz Pazina nastavila je voditi blagajnu NV, a naknadno je izabrana tajnica Udruge, Verica Užarević iz Đakova, koja je bila tajnica i  Područnog vijeća Đakovačko osječke nadbiskupije. Ostali članovi NV su Mirjana Prpić – predsjednica Područnog vijeća Zagrebačke nadbiskupije, Mirjana Zidarić -predsjednica Područog vijeća Porečko – pulske biskupije, Katarina Kiš Badurina – predsjednica Područnog vijeća Riječke nadbiskupije i na kraju, dvojica muških predsjednika u osobama Stipe Maričića – predsjednika Područnog vijeća Đakovačko – osječke nadbiskupije, te Tomislav Perić –  predsjednik Područnog vijeća Splitsko – makarske nadbiskupije. Iznad svih nas je duhovno i dalje ostao naš o. Dario Grbac koji će, nadamo se, i dalje revno bdjeti i produhovljavati cijelu Udrugu. Na kraju, još jedna vrlo značajna suradnica novoga predsjednika je Ivana Buterin Gluić koja je, kao mlada majka, iznašla ljubavi i vremena nastaviti raditi kao koordinatorica grupe Europa 2, te biti spona u organizaciji i kontaktima Udruge i navedene grupe. Po odabiru suradnika, predsjednik je zatražio od prisutnih članova Skupštine odobrenje za rad, što je jednoglasno prihvaćeno.
Prihvaćeno je i da će dosadašnja predsjednica Katica i dalje osmišljavati i voditi emisiju na Radio Mariji te savjetima pripomagati radu novoga predsjednika.
Također je izabran novi Nadzorni odbor u sastavu: Katarina Kiš Badurina iz Rijeke, Lucija Vlahović iz Splita i Miroslav Jerković iz Đakova, a nakon toga i novo Povjerenstvo za pomirenje u sastavu: Katica Cvek iz Pule, Nenad Ivanjek iz Zagreba i dr. Andrej Angelini iz Pule. Ovim je završen izbor i imenovanja u tom djelu Skupštine.
Radom po grupama ponovno je iskazana visoka razina poznavanja i razumijevanja tematskih pitanja, tako da se i ovdje pokazalo koliko imamo iskustva u radu i prijedloga i ideja za rješavanje problema na terenu.
Posljednjeg dana Skupštine donijeli smo zaključke i dogovorili se da će iduća Skupština sljedeće godine biti nešto kasnije, točnije u ožujku. Ovim je Skupština zaključena.
U nedjelju, po završetku sv. Mise, tijekom zajedničkog ručka pozdravili smo naše domaćine, p. Zvonka i p. Stjepana te njihovo osoblje koje je brinulo o nama sve dane i, ukrcavši se u autobus, krenuli svojim kućama.
I da ne bismo pomislili da je tu kraj priče i pisanja o Skupštini, Udruzi, planovima i td.,  podsjetit ću na kraju i sebe i vas na riječi našega Vinka: “Bože,  tko sam ja da brinem o toliko ljudi, ovako mali i slab, bijedan i siromašan” – i Svjetlo pokaza put iz tame, rušeći vrijeme i mjesto, za one koji trebaju nas, male sluge, koji služeći siromasima zapravo služimo Bogu.

 

 

Igor Pranić, predsjednik  Udruge sv. Vinka Paulskog u RH

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …