PROSLAVA SV. AGATE

     I ove su godine u organizaciji Udruge svetog Vinka Paulskoga, u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci, u kapeli sv. Josipa, članice Udruge Nada-Rijeka proslavile  blagdan sv. Agate, svoje nebeske zaštitnice. Svetu je misu predvodio don Dragutin Detić,  salezijanac. Svojim je skladnim pjevanjem zbor sestara uzveličao slavlje. Na kraju mise riječka i hrvatska pjesnikinja iz Srijema, gospođa Ljubica Kolarić-Dumić oduševila je sve nazočne nadahnutim kazivanjem svoje poezije. Na zajedničkom ugodnom druženju članice obiju Udruga pozdravila je  s. Ana Marija Rakocija, nova provincijalna poglavarica u Rijeci.

     Kao članica Udruge sv. Vinka Paulskoga u Rijeci, prema svojim mogućnostima i darovima  pokušavam sudjelovati u aktivnostima Udruge, a osobito rado odazivam se Susretima, koji su nam potrebni da jedni drugima pružimo nadu u vrijednost života – kao što je zapisano i u samom imenu NADA. Riječ, izgovorena ili napisana, nudi nam toliko nade, ljubavi, radosti  i ljepote, stoga su oduvijek druženja u riječi čovjeku pružala bezbroj mogućnosti za olakšanje težina života, podjelu radosti i boli, veselja i patnje.

     Ljudi su se sastajali u različitim prigodama. Zajednički su proslavljali blagdane, imendane, radovali se rođenjima novih članova, obilježavali značajne obljetnice, zajedno sudjelovali u molitvi za članove svoje uže i šire obitelji, za svoj narod i za čitav svijet.

     Riječ u Susretu zvuči drukčije. Zvoni, pjeva, prelazi s lica na lice, pogađa u srce, leprša poput mirisnih latica cvijeta, koje vjetar raznosi svakog proljeća. U lijepoj je riječi znak  buđenja i nastajanja novog života, listanja zelenila, bujanja zemlje i čovjekove vjere. Zajednička riječ donosi mir, lebdi zrakom, lagano treperi, a opet onako snažno grmi, potrese sve naše misli, želje, čežnje, tihi vapaj i glasni vrisak. Rasplete sve niti naših uspjeha i neuspjeha, svih padova i ustajanja, grijeha i kajanja, milosti i opraštanja.

     U početku bijaše Riječ… Teška je i odgovorna zadaća pisati o onomu u čemu smo sudjelovali, no ako i to prihvatimo samo kao nastavak onog Zajedništva u kojemu smo i mi bili maleni dio, ona kap u slapu pjesnikova stiha, tada će namjerni i slučajni čitatelj oprostiti svaku suvišnu riječ, jer će znati da je napisana s jedinom željom i nadom da produži Susret…

     S nadom i željom da zajednički na proslavi svete Agate – zaštitnice, svetice i mučenice, promišljamo i o nama kao putnicima, o našim dolascima i odlascima, o svim rastancima, dužim ili kraćim putovanjima, pa i rastancima zauvijek, ove sam godine odabrala nekoliko pjesama – da usmjere i povedu naše misli. Rastajemo li se zauvijek? Koliko je čvrsta naša vjera u danas i u sutra? Što činimo da bismo si osigurali mir i sigurnost? To nije ni malo lako.  

     Zato se sastajemo, razgovaramo, pjevamo, plačemo, tugujemo. Zajednički se radujemo. To nije bijeg od samoće i usamljenosti suvremenog čovjeka. Svaki susret je nova radost.

     O svetoj Agati, koja mi je iz osobnih razloga posebno mila svetica, koja me na spomen njezina svetog imena sjeti mnogih Agata i moje najbolje prijateljice iz ranoga djetinjstva, na proslavi u kapelici sv. Josipa, nisam se usudila govoriti. Zato sam odlučila da se poezijom što više približimo jedni drugima. Da nakon svete mise ne zatvorimo naša srca, nego da ih još više otvorimo i pripremimo za neki novi susret. Ako se nahranimo ljepotom, trenutke, teškoće i boli – pa i onda kad ostanemo sam, lakše lakše ćemo podnijeti.

     Ako i ne smijem ili nemam pravo, ovom prigodom i u samoći svoje sobe, dok pišem ove riječi, želim svim srcem zahvaliti našem don Dragi, salezijancu, koji je predvodio svetu misu i za sve njegove riječi koje nam svakodnevno upućuje s oltara kapelice svetoga Josipa. Vezana sam za crkvu od najranijega djetinjstva, čitač sam na svetim misama, stoga mi, dragi čitatelju, oprosti što se usuđujem ocijeniti, pohvaliti svećenika. Mi vjernici Gospodina molimo da nam podari što više dobrih svećenika, uz koje ćemo rasti i jačati u vjeri i svakodnevnom životu.

     Hvala, don Drago, za svaku Riječ, koju ste nam uputili na svetoj misi za sv. Agatu. Hvala Pjevačkom zboru sestara milosrdnica koje uzdižu naša srca. A kad pomislimo da smo čuli sve pjesme, da poznajemo visinu i onu čarobnu ljepotu njihovih glasova kojim ih Bog obdario, one nas uvijek, ponovno i ponovno iznenade i pjesmom povedu u neslućene visinae i ljepote koje pruža glazba.

     Hvala s. Ani Mariji Rakocija, novoj provincijalnoj poglavarici u Rijeci, koja je članice obiju Udruga pozdravila i podijelila radost zajedničkog druženja.

     Počašćena zahvaljujem Udruzi sv. Vinka Paulskoga u Rijeci za ovu Radost, a članicama Udruge NADA-RIJEKA čestitam blagdan sv. Agate, njihove nebeske zaštitnice.

 

Ljubica Kolarić-Dumić

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …