Poticajno pismo o blagdanu Tijelova

ČOVJEK DUHOVNO UMIRE BEZ EUHARISTIJE

Isus je na Posljednjoj večeri učinio nešto što ostaje tajna za sva vremena, ostanak sa svojima zauvijek. On je na svakoj misi prisutan i daje se za hranu, a nikad se ne može do kraja razdati iako se daje u punini u svakoj hostiji. To razum ne može do kraja shvatiti, ali vjera može prihvatiti. Potrebna je uistinu velika vjera da bi se samo približilo tajni euharistije, a snagu toj vjeri može dati taj isti Isus koji se daje u pričesti. Svaka pričest čovjeka sjedinjuje s Isusom i dovodi ga na put vječnosti.

Toga ljudi nisu uvijek svjesni pa nakon pričesti ostaju u tišini, sabranosti i molitvi kako bi čuli eho vječnosti u duši i zahvalili za Božji život u sebi. Taj Božji život preobražava čovjeka i čovjekovo življenje u sadašnjosti, što postaje vidljivo, ili bi trebalo postati, preko čovjekova izgleda i djelovanja. To doslovno znači da svi u čovjekovoj blizini na licu prepoznaju radost i ljepotu stapanja s transcendentnim, a u svakom čovjekovu djelu prepoznaju Božje nadahnuće i tragove. Temelj vjerničkoga življenja i djelovanja je euharistija, a temelj vjere i nade je uskrsnuće Isusovo i naše.

Euharistija je duši nužna duhovna hrana bez koje polako duhovno, a i tjelesno, čovjek (od)umire. Koliko li je onih koji su u procesu umiranja ili su već mrtvi?! Ima ih posebno mnogo među mladima koji se svjesno ili nesvjesno hrane raznom pokvarenom duhovnom hranom u kojoj nema pravoga života. Stoga oni prerano postaju nezadovoljni, prazni, depresivni i ovisni o svačemu. Svemu tomu često je uzrok i posljedica potpuno udaljavanje od Boga i/ili življenje kao da Boga nema. To je taj praktični ateizam koji se poput kuge proširio i udomaćio na Zapadu. Duše ispražnjene od Božjeg duha i sadržaja koji su plod Božje prisutnosti i ljubavi traže ispunjenje drugim sadržajima, često oprečnim od Božjih.

Krenimo radosno i ponosno, bez straha, ulicama naših gradova i sela u svečane procesije na blagdan Tijelova zagledani u Isusa u bijeloj hostiji. Pokažimo svima oko nas tko je onaj koga slijedimo, tko nam je ispred svega u životu, jer ako nam je Isus na prvom mjestu onda će nam i sve drugo biti na svom mjestu u životu.

Miroslav Radić

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

(DO)ŽIVIMO RADOST BOŽIĆA