Posjet umirovljenim svećenicima

Posjet umirovljenim svećenicima Porečke i Pulske biskupije

                Pomalo je tmuran dan, najradije bi čovjek nakon obavljenog posla malo sjeo, popio kavu, gricnuo nešto slatko i popričao…onako usput.  Nije bilo usput nego planirano i radosna srca „odrađeno“!

Članovi Konferencije sv. Jurja  iz Pazina 13. studenoga 2018.g.bili su u posjeti umirovljenim svećenicima porečke i pulske biskupije koji žive u svećeničkom domu Betanija u Puli.

Kako kaže sv. Vinko razveseliti nekoga, reći toplu riječ, pružiti ruku, dati osmjeh, saslušati…skromne su  stvari,ali ponekad baš te geste čine život toplim, smislenijim poosebice onima koji su u domu. Naši dragi svećenici svoj su život utkali u Crkvu, pružali i ruke i srca svojim župljanima gdje god ih je Bog poslao. Iskusili su i prepoznali djelovanje Božje ljubavi u svom životu,a onda tu istu Ljubav donosili u zajednicu gdje su djelovali.  Naravno da život nosi svega pomalo i nepredvidivih situacija i događaja…u razgovoru s njima, uz kolače koje su ispekle vrijedne članice Konferencije, prisjetili smo se samo nekih epizodica u bogatim životima, ponešto smo i naučili,ali je najviše ostao utisak kako su sretni što su ih nekadašnji župljani , suradnici i prijatelji došli vidjeti, popričati,a najviše saslušati. Tako je malo potrebno.  Naši svećenici su nas darovali i pjesmom onako bez dogovora za stolom. Hvala im.

Jedna se crtica uvukla u sjećanje-kako objasniti djeci što je savjest? Bila je subota, djeca su se igrala pred crkvom čekajući vjeronauk. U jednom trenutku jedan je dječak bacio kamen i on je pogodio prozor koji se razbio. U tom trenutku svećenik ih pozove u crkvu na sat. Dječak je bio sav uplašen od straha da će pogoditi tko je razbio prozor i ostalima rekao da ne kažu, da mu budu prijatelji. Svećenik  nije primijetio razbijeni prozor,ali je baš tog dječaka prozvao i postavio mu pitanje:  Perice, reci ti nama tko je stvorio nebo i zemlju? Perica: ja nisam! Svećenik ga opet pita misleći da nije razumio pitanje, ali Perica opet ponovi:ja nisam.  Svećenik po treći puta upita Pericu : Perice, ali stvarno tko je stvorio nebo i zemlju?,a Perica kao iz topa odgovori: Ja sam, ali neću više nikad!!! Pouka vjeroučiteljiciJ

Primjer  služenja, davanja najbolje od sebe, postajanje svetim tamo gdje jesi, u svakodnevnoj situaciji, s ljudima koji su mi dani kako reče naš duhovnik fra Josip, pred očima nam je svakodnevno. Mi odabiremo hoćemo li ići tim Isusovim putem, naši svećenici nam u svakoj svetoj misi to posvješćuju, a imamo i mogućnost susreta s Njim u Euharistiji da nam sam On bude hrana i hrabrost i sigurnost da doista jedino s Njim to možemo činiti.  Neka Bog blagoslovi naše svećenike!

 

 

Pogledajte video zapis:

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …