Naslovnica / Iz Konferencija / Posjet fra. Alfonsu Orliću
Posjet fra. Alfonsu Orliću
Posjet fra. Alfonsu Orliću

Posjet fra. Alfonsu Orliću

         Lijepog subotnjeg jutra 4.studenog 2017.godine članovi Udruge sv. Vinka Konferencije sv. Jurja iz Pazina zajedno s članovima Neokatekumenskog puta i Djela Marijina krenuli su prema otočiću Košljunu i franjevačkom samostanu Navještenja Marijina. U samostanu na otočiću sada živi i djeluje naš „bivši“ duhovnik pater Alfons Orlić kojega smo željeli razveseliti posjetom i na taj način zahvaliti za sve dobro kojim nas je obdario dok je boravio u našoj sredini.

Malim brodićem došli smo do lučice u kojoj nas je toplo dočekao naš pater i uveo, a gdje drugdje nego u staru samostansku blagovaonicu gdje smo se zadržali uz čaj i kavu u razgovoru o prošlim,ali i sadašnjim trenucima u životu fra Alfonsa.

Pater Orlić nas je htio ukratko upoznati sa samostanom, crkvom, vrtom, grobljem i muzejima koji se nalaze unutar samostana. Vrijeme je bilo prekratko da bismo sve mogli pobliže upoznati, ali saznali smo da je samostan izgrađen u obliku rimskih kuća s klaustrom u sredini i tornjem na kojem je ura. Ispred ulaza u crkvu nalazi se Bašćanska ploča-kopija naravno,najstariji hrvatski glagoljski spomenik s imenom hrvatskog kralja zvonimira.Za tu je crkvu .Katarina Frankopan dala tisuću dukata .

U samoj crkvi pater nas je upoznao s poviješću iste-oltarna slika prikazuje raj nebeski. To je najveća slika raja čistilišta i pakla na ovim prostorima, a iza oltara nalazi se poliptih u drvenom polzaćenom okviru kojeg je naslikao isti slikar kao i u franjevačkom samostanu u Pazinu. Poliptih se nalazi u koru gdje redovnička zajednica moli, a u tom prostoru se nalazi i grob sluge Božjega fra Ive Perana poznatog crkvenog skladatelja misa i dirigenta na čijem smo se grobu pomolili.

Izašavši iz crkve obišli smo i malo samostansko groblje na kojem počivaju i iščekuju uskrsnuće članovi franjevačke provincije sv. Jeronima. U samostanu nismo bili jedini, duhovnu obnovu imali su i članovi Frame iz Rijeke s kojima smo zajedno slavili misu u samostanskoj kapeli, a nakon nje i blagovali. Na kraju zajedničkog obilaska uputili smo se u razgledanje muzeja koji su nadaleko poznati.

 

         I tako malo po malo našem druženju s fra Alfonsom Orlićem približilo se kraju. Zahvalnni za godine njegovog služenja nama, davanja primjera, riječi podrške, utjehe, tihim, ustrajnim usmjeravanjem pogleda prema Onome koji nas je pozvao i osluškivanje poticaja Duha Svetoga u otkrivanju uvijek novih načina kako se približiti onome koji je kraj nas, koji je u potrebi želimo nastaviti tim putem kao i sv. Vinko i biti oni koji će znati služiti i ljubiti svakog brata kojeg susretnemo.

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Korona nije spriječila korizmene radionice

Usprkos koroni i ove godine vrijedne članice Udruge svetog Vinka Paulskog iz Rijeke održavale su …