Motivacijski seminar Udruge sv. Vinka Paulskog u Splitu
Motivacijski seminar Udruge sv. Vinka Paulskog u Splitu

Motivacijski seminar Udruge sv. Vinka Paulskog u Splitu

Dana 15. Listopada 2016g. u Splitu je održan motivacijski seminar i mala duhovna obnova koje su predvodili p. Dario Grbac i predsjednik Udruge Igor Pranić.

Dolaskom u Split u petak proteklog vikenda započeo je zapravo trodnevni put i susret sa članovima konferencija Splitske Nadbiskupije, te u nedjelju susret sa Nacionalnim Vijećem BiH u Livnu.

Svetom misom u kapelici sestara milosrdnica iz Splita započeo je duhovni dio seminara koji je vodio p. Dario Grbac duhovnik udruge u RH koji je tematski bio temeljen na vjeri i svjedočenju vjere u nas i za vrijeme sv. Vinka Paulskog. Predavanje se snažno dojmilo kod svih sudionika kojih je bilo u dvorani oko 70-tak. Najviše je prisutnost velikog broja mladih oduševilo sve prisutne jer su u sklopu projekta“ 72 sata bez kompromisa „ sudjelovali u našoj prezentaciji. Dario je jednostavno za sve bio toliko zanimljiv da su svi pitali na kraju kako doći do materijala i kada će ponovo biti ovakvo druženje.

Ručak sa svim sudionicima je protekao u obiteljskoj atmosferi gdje su nas mladi iz konferencije i volonteri mladih zaista svojim služenjem doveli do zaključka da budučnost Udruge ovdje nije upitna.

Nakon ručka smo se ponovo našli u dvorani i nastavili projekciju edukacije koju je predvodio predsjednik Udruge u RH Igor. Uz nešto manje sudionika koji su također bili oduševljeni prezentacijom koja je govorila o članu u Udruzi i potrebitom čovjeku koji  u društvu oko sebe često puta od običnog postane potrebiti, i socijalno ugrožen u društvu. Također se goovrilo o tome kako gladnih osoba može biti sve manje samo se trebamo organizirati i suprotstaviti  se onima koji uništavaju čovjeka prije svega u duhu, a onda i materijalno.

Zaključno sa 16h i zahvalom Igora i Jozice, te Anđelke koja je goovrila o projektu za Mihaelu završili smo ovo lijepo događanje.

Moram posebno zahvaliti sestrama Milosrdnicama na gostoprimstvu i njihovoj provincijalki s. Radoslavi koja je dočekavši nas uputila riječi potpore nama za daljnje djelovanje. Kao i uvjek naša domačica i vodilja je bila s. Gracijana koja je ujedno i uvodno na početku ovoga dana pozdravila skup od strane svih sestara u ovom lijepom zdanju.

Za kraj sam ostavio prostor našim mladima koji su usporedo sa našim druženjem imali i dan sa djecom i radionicama u sklopu projekta 72 sata bez kompromisa. Toliko su energije unjeli u sve da jednostavno nismo mogli pratiti tempo kojim su išli iz radnje u radnju. Stoga hvala vam mladosti naša.

Zajedničkim slikanjem smo završili  i pošli svako svojim domovima puni energije koja će nadam se pomoći za one kojima smo potrebni služiti.

U nedjelju smo se  p. Dario i ja susreli sa Nac. Vijećem Bih u samostanu  sestara Milosrdnica koje su predvođene poglavaricom kuće s. Blankom i s. Magdalenom te predsjednicom NV-ća Javorkom prezentirale dosadašnji rad u BiH i uz naše savjete  dogovoreno je da će se pristupiti osnivanju Vinkovske obitelji u BiH. još ove godine, te nove konferencije u Kupresu. Nakon dvosatnog susreta smo svi zajedno otišli kod prof. Ivice Lovrića i njegove obitelji.

Došavši sa naše tri sestre u Ivicinu kuću smo zatekli čovjeka koji je ležao u krevetu i odmah pomislili kako mu je teško, no ono što je iz tog dragog čovjeka poteklo je toliko optimizma i vjere u Boga da jednostavno nismo mogli doći sebi. Iako teško obolio i gotovo nepokretan Ivica nas je zabavljao gotovo dva sata. Supruga i sin također su nas oduševili svojom mirnoćom i snagom kojom su prihvatili trenutno stanje sa Ivicom.

Ivica  čovjek od 100 kg je izrazio samo jednu želju, a to je da ozdravi i u to ne sumnja obzirom da se stanje pomalo poboljšava, no mi smo zaključili da su osnovne kretnje onemogućene teškim prelaskom kolicima niz stepenice, a toliko voli Kupreško sunce i zrak. Njegov sin je obečao da će mu služiti do trenutka ozdravljenja, a onda kreće pozvan od Boga u novi život služenja kao budući svećenik.

Zaključili smo da će mo pomoći i to tako da pokušamo nabaviti pomagalo koje se zove  „GUSJENIČAR ZA INVALIDSKA KOLICA“ pa ovim putem oni koji mogu pomoći neka se obrate na Gsm: 098/ 786 726 predsjedniku Udruge sv. Vinka Paulskog u RH (Igor Pranić). Dakle ako netko ima takvo pomagalo, pomozite darivanjem ili posudbom.

Naš Ivica zaslužio je zaista da se kreće puno više nego sada kada je u krevetu uz sliku Milosrdnog Isusa i u njega polaže sve nade. Raznježeni napustili smo našeg Ivicu koji nas je ohrabrio riječima i pogledom te šalom na kraju. Razišli smo se sa sestrama uz obećanje da ćemo pomoći koliko budemo mogli ovom dragom čovjeku.

U ponedjeljak je putovanjem prema Karlovcu završilo naše međunarodno putovanje koje nas je obogatilo novim iskustvom, i zato hvala ti Bože za sve što smo prošli u protekla tri dana.

 

Igor Pranić

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …