Konferencija svetog Josipa iz Rijeke proslavila 15 godina djelovanja
Konferencija svetog Josipa iz Rijeke proslavila 15 godina djelovanja

Konferencija svetog Josipa iz Rijeke proslavila 15 godina djelovanja

Dana 30. studenog 2013. godine članovi Konferencije svetog Josipa iz Rijeke proslavili su petnaest godina svog djelovanja unutar Udruge svetog Vinka Paulskog.
Pletući mrežu ljubavi u svojoj okolini niz su ljeta osluškivali potrebe siromaha te im radosno išli u susret darujući toplu riječ utjehe, duhovni mir i materijalnu pomoć. Početak ove priče seže u mjesec prosinac 1998. godine, kada je, na čelu s gospođom Vinkom Mudrovčić, prvom predsjednicom, osnovana konferencija koja je svoje članove stavila pod zaštitu svetog Josipa, svetog Vinka Paulskog, svete Lujze de Marillac te blaženog Frederika Ozanama. Od samog početka rada članovi su se sastajali u prostorijama samostana sestara milosrdnica u Kresnikovoj ulici, te imali veliku potporu sestara, čiji su životi također u službi siromaha. Suradnja „vinkovaca“ i sestara traje i danas, a sadašnja predsjednica konferencije, gospođa Josipa Orlović, prisjeća se na poseban način sestre M. Ljiljane Nikić koja je na samim počecima članove duhovno bodrila i potpomagala, a to isto posljednjih godina čine s. M. Renata Vugdelija i duhovnik don Dragutin Detić. Konferencija svetog Josipa danas broji 15 aktivnih članova, te je od svog osnutka imala tri predsjednice: Vinku Mudrovčić, Josipu Orlović te Vericu Furlanis.
Da su mnogo dobra učinili svi članovi ove konferencije, nije potrebno isticati, no svakako vrijedi spomenuti neke akcije koje su uljepšale život čitavim obiteljima. Naime, na početku ovog tisućljeća, uz pomoć tadašnjeg (i prvog) duhovnika don Žarka Kraljevića, konferencija je uvelike pomogla kako bi jedna obitelj došla do zemljišta za izgradnju kuće te joj je kasnije pružila pomoć i oko same izgradnje i njezinog namještenja. Također, imajući u vidu teške prilike u siromašnim obiteljima zimi, već niz godina nastoji 3 ili 4 kućanstva opskrbiti ogjevom kako bi se lakše prebrodili hladni dani. Članovi ove konferencije na poseban način su pomagali i pomažu djeci školarcima, školuju jednog osnovnoškolca u Beninu, a svi se s radošću sjećaju i besplatnih instrukcija iz matematike i fizike koje je s velikom strpljivošću davao Ivo Furlanis, profesor, član naše konferencije.
Jasno, pomoć često pristiže i u vidu odjeće, hrane, novca i školskog pribora. Uz djecu i potrebite, članovi konferencije posebno u srcu nose nemoćne i bolesne te dva puta godišnje odlaze u Dom za psihički bolesne osobe „Turnić“. Njeguju prijateljstvo i s članicama Udruge „Nada“, koja okuplja žene operirane od raka dojke. Uz barem jednu duhovnu obnovu godišnje, poseban dan je za obje udruge upravo spomendan svete Agate, zaštitnice od bolesti dojke. Na taj dan u kapeli svetog Josipa, u samostanu sestara milosrdnica u Kresnikovoj ulici, već nekoliko godina zajednički se slavi misa.
Upravo je euharistijskim slavljem, koje je predvodio don Šime Zubović, SDB, započela proslava naše petnaeste godišnjice. Nastavio se u radosnom ozračju, u zajedništvu i razgovoru, s mislima na članove koji nisu mogli doći, na buduće projekte i akcije, na obitelji u potrebi, na vinkovsku ljubav koja je osvojila svijet i na svevremenski citat blaženog Frederika Ozanama „Sretan sam što sam rođen u vremenu u kojemu ću možda morati puno raditi i upravo mi to daje novi polet za rad.“

Katarina Kiš Badurina

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …