IZBORI I EDUKACIJA U PODRUČNOM VIJEĆU ISTARSKE BISKUPIJE
IZBORI I EDUKACIJA U PODRUČNOM VIJEĆU ISTARSKE BISKUPIJE

IZBORI I EDUKACIJA U PODRUČNOM VIJEĆU ISTARSKE BISKUPIJE

Putovanje i put u Pulu započelo je 26. lipnja 2015 rano ujutro radi dolaska za radnog vremena u državnu upravu Pula i rješavanja zakonskih obveza vezanih za statut Udruge što je hvala Bogu i riješeno. Naš Zdenko iz Ladimirevaca bio je suputnik u autu sve do Novigrada na Dobri gdje smo uz okrjepu doručka i hladne izvorske vode krenuli sa još jednim putnikom, našim duhovnikom p. Dariom Grbcem.
Pula i nije bila tako daleko koliko je stvarno iz razloga što smo uz molitvu i Darijevo navigiranje čuli puno novih informacija o povijesti Istre i Kvarnera.
Stigli smo u Pulu na vrijeme i obavili sve potrebno vezano za statut iako nam je uvelike pomogla preporuka naše Katice Cvek dragim i susretljivim službenicima državne uprave u Puli.
Uz Daria nije nam bilo nimalo dosadno jer nam je u kratko vrijeme pokazao puno znamenitosti Pule i dio plaža lijepoga mora. Dolazak u rodnu kuću našeg Darija bio je nadasve srdačan i dobrodošao u obitelji koja nas je čekala sa tradicionalnim Istarskim ručkom i delicijima koje smo kušali. Majka našeg Darija nas je posebno toplo primila iako već u poznim godinama izgledala je toliko milo i blago da su nam njene majčinske riječi još dugo odzvanjale u ušima. Rastanak od drage obitelji je bio emotivan i bilo nam je zaista žao otići, no posao nas radi kojeg smo i došli nas je odveo put Pazina gdje su nas čekale naše drage Branka i Mirjana. Branka kao i svaki put kada smo gosti Pazina priređuje dobrodošlicu u svojoj obitelji koja je također oličenje dobrote i pravog ljudskog gostoprimstva, zajedno sa Mirjanom koja nam se pridružila kod Branke.
Nakon također tradicionalne večere koju je pripremila Branka odlazimo u franjevački samostan kod našeg domaćina p. Alfonsa koji nas je srdačno dočekao i uputio u sobe gdje smo bili smješteni do nedjelje.
Subota 27.06.2015 započela je doručkom i pripremama za edukacijski seminar koji je i započeo oko 9h:30min molitvom i duhovnim nagovorom našeg p. Daria. Uvodnim pozdravom Mirjana Zidarić je kao domaćica cijelog događanja predstavila predavače seminara u osobama p. Dario i Igor predsjednik Udruge, sestre milosrdnice Renatu i Karmelu te sve sudionike, te je nakon toga prezentacija krenula sa Darijevim prezentiranjem života i djelovanja sv. Vinka Paulskog i našeg osnivača bl. Frederika Ozanama. Dotakavši se svega po malo Dario je zaista uz sve što je govorio prenio i slike u nas i našu maštu tako da smo se pred podnevni objed i završetak predavanja osjećali kao da smo prošli vremeplovom kroz sve vrijeme do danas. Moram naglasiti da je 50-tak članova i gostiju sa zanimanjem pratilo prezentaciju te su puni Duha Svetoga pristupili ručku koji su pripremile naše članice i domaćica samostana.
Popodne oko pola dva smo nastavili prezentaciju kako je i zamišljeno prvi dio povijest života naših utemeljitelja  i sadašnjost odnosno Udruga danas koju je prezentirao predsjednik Udruge Igor. Negdje iz 15 sati završen je i taj dio našega dana uz također pozitivne ocjene svih sudionika prezentacije. Dotakli smo srca svih i to se moglo vidjeti iz lica i riječi onih koji su iskazali velikim pljeskom naša izlaganja. Uz pomalo bojazni kako će se sve prihvatiti sada smo sigurni da nam takve novine trebaju i trudit ćemo se da i ubuduće nastavimo tako.
Oko 16h smo pristupili izboru nove sada mogu reći predsjednice Područnog Vijeća Istarske Biskupije kojem je pristupilo 7 predsjednika ili zamjenika konferencija. Predstavljena su dva kandidata i to iz konf. sv. Pavla Pula naša članica i tajnica konf. Helena Obrovac – Siladić, te iz konf. Gospe Karmelske iz Labina naša članica Štefanija Žumbar- Prosenjak. Izborom od 4  glasa za Štefaniju i tri glasa za Helenu novom predsjednicom je postala Štefanija Žumber – Prosenjak. Izabrano je također i novo predsjedništvo koje je svojim sastavom zastupilo cijelo područje. Nakon čestitki novoizabranoj predsjednici otišlo se na sv. misu koju je predvodio duhovnik Područnog Vijeća p. Vilim Grbac. Druženje nakon euharistije potrajalo je do večeri. Posebno za kraj moga pisanja želio bih se dotaknuti jedne nama drage osobe, a to je naša prva predsjednica Dina Beletić koja nas je zaista počastila svojim prisutstvom cijeli dan, i nadam se da je i njoj bilo ugodno biti sa nama.
Večer smo završili ugodnom šetnjom Pazinom i pripremama za nedjelju i povratak kući.
Igor Pranić – predsjednik Udruge

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …