Duhovne misli p. Daria

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka!
Pred nama su veliki dani – Sveto trodnevlje. U njima nam Crkva stavlja pred oči neizmjernu Gospodinovu ljubav prema nama, neprocjenjivi dar njegove trajne prisutnosti među nama u sv. Euharistiji te dar svećeništva i zapovijedi o međusobnoj ljubavi.
Isus Krist, premda Prvi i Najveći, radi nas posta posljednji, i svima sluga. Dajući nam se u sv. Euharistiji nalaže nam da i mi jedan drugoga ljubimo kao što je On ljubio nas. Riječ Božja iz poslanice Hebrejima (Heb 12,14…) nas potiče da nastojimo oko mira sa svima i oko posvećenja bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina. Po opravdanju u Kristu mi nismo pristupili gori koju možemo sjetilima dohvatiti (Sinaju), već „gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu (op. to jest svecima u nebu), Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu (op. vjernicima na zemlji. Svaki vjernik je u nekom smislu prvorođenac, jer ima pravo na Božje kraljevstvo!), Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novog Saveza – Isusu – i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove.“ Kad je već Abelova krv vikala sa zemlje k Bogu, koliku tek snagu ima Kristova Krv koja za grešnika ne traži osvetu nego pomilovanje?
„Pazite da ne odbijete Onoga koji vam govori! Jer ako ne umakoše oni što su odbili onoga koji je na zemlji davao upute (op. Mojsija na Sinaju), kudikamo ćemo manje mi ako se okrenemo od Onoga koji ih daje s nebesa“ (Heb 12,25).
Toliki su kršćani i u naše vrijeme svjedoci za ono što se ne vidi te nailaze na protivljenje. „Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega. Doista pomno promotrite njega, koji podnese toliko protivljenje grešnika protiv sebe, da – premoreni – ne klonete duhom.“
Braćo i sestre! Bog nas poziva da odložimo sav teret, sve što nam otežava borbu za nadnaravna dobra, na primjer ljubav prema svijetu. Mojsije je radije izabrao biti zlostavljan s Božjim narodom, nego se časovito okoristiti grijehom. Ezav je naprotiv za tanjur leće prodao svoje prvorodstvo. Cijenimo stoga dar milosti – prijateljstvo koje nam Bog u Isusu poklanja.
Budući da smo njegova djeca, Otac nas stegom odgaja kako bismo postali sudionici njegove svetosti. On skrbi za sve i o svakome vodi računa. Budimo na raspolaganju za njegove nacrte s nama i sa čovječanstvom.
Kakvu li je poslušnost pokazao Krist prema svome Ocu! Kao čovjek poput nas, roneći suze,  drhtao je u strahu pred smrću, ali je vapijući u molitvi zadobio okrepu po anđelu. Istina, i nas snalaze mnoge nevolje, brige i strahovi, no stavimo svoje uzdanje u Božju milost, slijedimo njegovu providnost dan za danom, zahvalni za sve što nam daje i oduzima. On nas po križu dovodi k pravoj pokori i popravljanju života, a po proganjanju izvlači iz svijeta i svega što je zemaljsko i vodi k spoznanju njegove uzvišenosti. On onoga koji se potpuno prepušta njegovoj providnosti, usred nevolja čudesnom pomoći blagoslivlje i neće dopustiti da bude postiđen onaj koji se u Nj uzda. Za to nam je savršen primjer i dokaz Isus, kojeg je Otac upravo radi te predanosti uskrisio. Svojim uskrsnućem i nama otvara put k preobraženom i slavnom životu u nebu.
Dragi prijatelji! Čestitajmo jedni drugima Kristovo uskrsnuće s radošću i nadom da ćemo i mi po uskrsnuću biti dionici Božje radosti i slave.
Neka nam je svima sretan i blagoslovljen Uskrs!
p. Dario Grbac, duhovnik
Novigrad na Dobri, 23. ožujka 2016.

Možda Vam se sviđa i ovo:

Udruzi o Uskrsu 2022.

Draga braćo i sestre u Udruzi sv. Vinka Paulskog! Na ovom svijetu izgleda kao da …