Naslovnica / Iz Hrvatske / Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac
Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac
Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac

Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac

Udruga sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj održala je u subotu 27.veljače 2016.g.duhovnu obnovu za članove Područnog vijeća Bl. Alojzije Stepinac  kojemu  pripadaju konferencije Sv. Barbare iz Vrapča, Zagreb, Preslavnog Imena Marijina iz Nove Kapele, Sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina, Sv. Katarine Laboure iz Lužnice , Sv. Nikole iz Jastrebarskog i Sv.Louise de Marillac iz Zagreba, Frankopanska koja je bila domaćin ovoga susreta.
Konferencija sv. Nikole iz Jaske je najmlađa, osnovana u siječnju o.g.  velikim zalaganjem i trudom s. Miroslave Crljenković.Tema ove duhovne obnove  bila je Milosrđe a voditelj je bio vlč. Davor Šimunec, profesor na KBF-u i duhovnik naše konferencije. Njegov cilj je bio osvijestiti  i osnažiti nas za djelo milosrđa. Da bi se u nama probudila i djelovala Božja dobrota-milosrđe treba uložiti znatan trud i napor, treba htjeti biti milosrdan. Bez napora i htjenja nećemo biti sposobni djelovati u slavu Božju- biti milosrdan  ne tražeći ništa zauzvrat, zahvalnost ni priznanje. To su prepoznatljivi zakoni Božje ljubavi.
U problemima i nemoći iznalaženja njihova rješenja jedino što nam preostaje je oslanjati se na Boga i njegovu nazočnost-prisuće. Takva naša odluka najdjelotvorniji je lijek našim nesnalaženjima, nesporazumima, nerazumijevanjima.Milosrđe nas potiče i hrabri na novi početak, spašava nas od nesigurnosti u zbilji u kojoj živimo i s kojom smo suočeni. Milosrđe nam daje snagu da se suočimo  s problemima sigurni da će nam  Bog  dati potporu, da će nam biti oslonac, nova uporišna točka, nova „logistika“.
Od Njega  učimo  biti milosrdni prema drugima, uočiti tuđu nevolju i spontano djelovati vršeći tjelesna i duhovna djela milosrđa; gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, izbjeglice i utamničenike pomagati,bolesna pohoditi, mrtva pokopati
Te još: dvoumna savjetovati, neuka poučiti,grešnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve boga moliti.
Velečasni Davor nam je  nametnuo obilje tema za razmišljanje i djelovanje. Većinu odgovora naći ćemo u radu s osobama koje su na marginama društva, koje su neprimjetne ili ih se ne želi primijetiti, koje su usamljene, neshvaćene, koje se ogovara i osuđuje, prezire i zaobilazi a oni su tako krhki i slomljeni ,tako slabi i nemoćni da im je  neophodna naša ljudska i konkretna  pomoć.
Mi kršćani smo pozvani biti milosrdni kao što je milosrdan naš nebeski Otac, kao što su bili milosrdni sveti Vinko i majka Louise koji su uzori i nadahnuće  nama  članovima Udruge koji se udružujemo da bi zajedno djelovali i otklanjali i ublažavali patnje braće i bijedu u svijetu.
U smiraj  subotnjeg dana vratili smo se doma osnaženi, odmoreni, puni suosjećanja i svetog mira jer smo po Božjoj riječi, sakramentu ispovijedi i svetoj misi te bratskom i sestrinskom zajedništvu primili milost u izobilju. Ovakvo stanje duha imamo i osjećamo uvijek po povratku s  hodočašća.. U organizaciji ove duhovne obnove svesrdnu pomoć pružile su nam naše sestre milosrdnice: provincijalna glavarica s. Elizabeta Peršić,  ravnateljica ŽOG-a s. Danijela Dinjar, ekonoma.s. Mirna Matić i djevojke iz internata te naša s. Tihomira Parlaj, dobri duh Kuće milosrđa. Mi im od srca zahvaljujemo a Gospodin neka ih obilno nagradi. Posebno zahvaljujemo vlč. Davoru Šimuncu i vlč. gospodinu rektoru Marijanu  Pavleniću.
Ako Bog da sljedeće godine družit ćemo se u Novoj Kapeli.
Tekst:  Vesela Mađerić
Foto:  Danica Jurković
 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Održana izvještajna godišnja Skupština udruge za 2020. godinu

U vremenu od 22.08.2020. – 29.08.2020. godine elektronskim putem uspješno je odrađena Izvještajna godišnja  Skupština …