Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac
Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac

Duhovna obnova Područnog Vijeća Bl. Alojzije Stepinac

Udruga sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj održala je u subotu 27.veljače 2016.g.duhovnu obnovu za članove Područnog vijeća Bl. Alojzije Stepinac  kojemu  pripadaju konferencije Sv. Barbare iz Vrapča, Zagreb, Preslavnog Imena Marijina iz Nove Kapele, Sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina, Sv. Katarine Laboure iz Lužnice , Sv. Nikole iz Jastrebarskog i Sv.Louise de Marillac iz Zagreba, Frankopanska koja je bila domaćin ovoga susreta.
Konferencija sv. Nikole iz Jaske je najmlađa, osnovana u siječnju o.g.  velikim zalaganjem i trudom s. Miroslave Crljenković.Tema ove duhovne obnove  bila je Milosrđe a voditelj je bio vlč. Davor Šimunec, profesor na KBF-u i duhovnik naše konferencije. Njegov cilj je bio osvijestiti  i osnažiti nas za djelo milosrđa. Da bi se u nama probudila i djelovala Božja dobrota-milosrđe treba uložiti znatan trud i napor, treba htjeti biti milosrdan. Bez napora i htjenja nećemo biti sposobni djelovati u slavu Božju- biti milosrdan  ne tražeći ništa zauzvrat, zahvalnost ni priznanje. To su prepoznatljivi zakoni Božje ljubavi.
U problemima i nemoći iznalaženja njihova rješenja jedino što nam preostaje je oslanjati se na Boga i njegovu nazočnost-prisuće. Takva naša odluka najdjelotvorniji je lijek našim nesnalaženjima, nesporazumima, nerazumijevanjima.Milosrđe nas potiče i hrabri na novi početak, spašava nas od nesigurnosti u zbilji u kojoj živimo i s kojom smo suočeni. Milosrđe nam daje snagu da se suočimo  s problemima sigurni da će nam  Bog  dati potporu, da će nam biti oslonac, nova uporišna točka, nova „logistika“.
Od Njega  učimo  biti milosrdni prema drugima, uočiti tuđu nevolju i spontano djelovati vršeći tjelesna i duhovna djela milosrđa; gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, izbjeglice i utamničenike pomagati,bolesna pohoditi, mrtva pokopati
Te još: dvoumna savjetovati, neuka poučiti,grešnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve boga moliti.
Velečasni Davor nam je  nametnuo obilje tema za razmišljanje i djelovanje. Većinu odgovora naći ćemo u radu s osobama koje su na marginama društva, koje su neprimjetne ili ih se ne želi primijetiti, koje su usamljene, neshvaćene, koje se ogovara i osuđuje, prezire i zaobilazi a oni su tako krhki i slomljeni ,tako slabi i nemoćni da im je  neophodna naša ljudska i konkretna  pomoć.
Mi kršćani smo pozvani biti milosrdni kao što je milosrdan naš nebeski Otac, kao što su bili milosrdni sveti Vinko i majka Louise koji su uzori i nadahnuće  nama  članovima Udruge koji se udružujemo da bi zajedno djelovali i otklanjali i ublažavali patnje braće i bijedu u svijetu.
U smiraj  subotnjeg dana vratili smo se doma osnaženi, odmoreni, puni suosjećanja i svetog mira jer smo po Božjoj riječi, sakramentu ispovijedi i svetoj misi te bratskom i sestrinskom zajedništvu primili milost u izobilju. Ovakvo stanje duha imamo i osjećamo uvijek po povratku s  hodočašća.. U organizaciji ove duhovne obnove svesrdnu pomoć pružile su nam naše sestre milosrdnice: provincijalna glavarica s. Elizabeta Peršić,  ravnateljica ŽOG-a s. Danijela Dinjar, ekonoma.s. Mirna Matić i djevojke iz internata te naša s. Tihomira Parlaj, dobri duh Kuće milosrđa. Mi im od srca zahvaljujemo a Gospodin neka ih obilno nagradi. Posebno zahvaljujemo vlč. Davoru Šimuncu i vlč. gospodinu rektoru Marijanu  Pavleniću.
Ako Bog da sljedeće godine družit ćemo se u Novoj Kapeli.
Tekst:  Vesela Mađerić
Foto:  Danica Jurković
 

Možda Vam se sviđa i ovo:

MREŽA LJUBAVI SE ŠIRI

Nema veće radosti od one kada se mreža ljubavi širi. Mnogim pratiteljima Udruge, kao i …