191 GODINA sv. VINKA PAULSKOG OD 1833 - 2024

185 GODINA sv. VINKA PAULSKOG OD 1833 – 2018.

Udruga svetog Vinka Paulskoga: 185 godina karitativnosti i ljubavi s onima koji pate.

Prije 185 godina, 23. travnja 1833., jedna skupina požrtvovnih i dalekovidnih francuskih katoličkih vjernika laika okupila se radi osnivanja prve „Konferencije kršćanske ljubavi“, poslije nazvane „Društvo svetog Vinka Paulskoga“. Glavni motiv i cilj te vjerničke skupine jest prakticiranje kršćanske ljubavi, osobno posvećenje, međusobno prijateljstvo i stvaranje pravednijega svijeta utemeljenog na vrijednostima evanđelja našega gospodina Isusa Krista.

U samo nekoliko godina novonastala organizacija proširila se po Francuskoj, a ubrzo je zaživjela i u ostalim zemljama Europe i svijeta. (U Zagrebu je utemeljena 1858., op. prev.)

U naše doba Udruga svetog Vinka Paulskoga (SSVP) prisutna je u 153 zemlje ili teritorija okupljajući 800 tisuća članova i više od milijun dragovoljaca koji godišnje pomažu 30 milijuna osoba. Ta prva konferencija (Saint-Étienne-du-Mont) razrasla se u 50 tisuća novih „zajednica vjere i služenja“. To je istinsko čudo milosti Božje po zagovoru naših utemeljitelja! A Crkva je također u različitim prigodama po službenim papinskim pismima dodijelila obilno institucionalno priznanje Udruzi svetog Vinka Paulskoga.

Svi mi, članovi vinkovske udruge 21. stoljeća, trebamo biti svjesni da je, s milošću Božjom, posao koji obavljamo – unatoč tomu što je diskretan – vrlo učinkovit i pribavio je obilne plodove osobama kojima je pružana pomoć. Milijuni ljudskih bića u potrebi okoristili su se nebrojenim dobročinstvima i oni nadalje računaju na prijateljsku Vinkovu ruku kako bi nastavili pobjeđivati životne izazove. Ne shvaćamo uvijek važnost i osnovanost što je karitativna djelatnost Udruge vrši u svijetu.

Vrijedno je ovdje navesti nekoliko riječi ohrabrenja što ih je prvi predsjednik Emmanuel Joseph Bailly de Surcy zapisao u uvodu Pravila 1835., koje izuzetno cijenim: „Bratski osjećaji među članovima moraju preobraziti naša srca u jedno srce i sve naše duše u jednu dušu („cor unum et anima una“) i to će učiniti naše Bratsko društvo još dražim. Premda mi volimo svoje skromno Društvo, rođeno od Božjega milosrđa, moramo znati da je ono ranjivo.“

Nisam mogao zaključiti ovo razmišljanje bez spominjanja svih preminulih članova tijekom tih 185 godina postojanja Udruge svetog Vinka Paulskoga. Sjećamo ih se s poštovanjem i izričemo za njih usrdnu molitvu, jer ti naši prethodnici koji su već u Očevoj kući sudionici su „Nebeske konferencije“ i nastavljaju posredovati za nas ovdje na Zemlji. Zato naša Udruga može biti smatrana istinskom „školom svetosti“, budući da imamo već pedesetak članova u postupku kanonizacije na različitim stupnjevima, među kojima je i blaženi Frederik Ozanam.

U svojstvu 16. generalnog predsjednika i u ime međunarodnog administrativnog vijeća htio bih da ova poruka dopre do svih vinkovskih članova svijeta, čestitajući im na svim djelima učinjenima čovječanstvu, Crkvi i civilnom društvu. Ostanite čvrsti u vjeri, u ljubavi i u nadi, uvijek u jedinstvu s Generalnim vijećem koje je čuvar Pravila i izvorâ našege Udruge.

Neka nas dobri Bog nastavi ispunjavati blagoslovima, a Djevica Marija neka nas štiti od svih zala. Najljepša hvala, Ozaname, Baillyju, Lallieru, Clavéu, Le Taillandieru, Lamacheu i Devauxu! Hvala, sestro Rosalie Rendu! Srdačne čestitke svim vinkovskim članovima svijeta! Sretno Francuskoj! Dug život Udruzi svetog Vinka Paulskoga!

brat Renato Lima de Oliveira,
16. generalni predsjednik

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Pismo O. Tomaža Mavriča prigodom svetkovine Sv. Vinka Paulskoga 2023.

Draga braćo i sestre, milost i mir Isusov bili uvijek s nama! Ova 2023. godina …