Put ljubavi i zahvalnosti

Osam članova riječke Vinkovske obitelji-tri sestre milosrdnice i pet članova iz Udruge sv. Vinka u subotu 10. listopada pohodilo je mjesta Slunj, Rastoke, Bilo i Cetingrad. Glavni povod ovom hodočašću je bio blagoslov i zahvala za izgrađenu kapelicu svetog Vinka Paulskog u mjestu Bilo kraj Cetingrada.

Prva postaja našeg puta je bio Slunj gdje nam je domaćin bio vlč. Mile Pecić. On nas je u obnovljenoj crkvi Presvetog Trojstva upoznao sa ratnim stradanjima njegove župe, tijekom obnove Crkve i sadašnjim vjerskim stanjem, a potom nas je u župnoj dvorani počastio domaćim specijalitetima.

Zatim smo posjetili obližnje Rastoke, divili se ljepotama vodopada, vidjeli stari mlin, razgovarali sa nekoliko starijih gospođa koje smo upoznali sa djelovanjem Udruge sv. Vinka.

Produžili smo do mjesta Bilo gdje nas ispred „svoje“ kapelice radosno dočekao gospodin Vinko Lončarić.  On je zajedno sa svojim prijateljem Vinkom Božičevićem izgradio kapelicu u znak zahvalnosti što su ostali živi u Domovinskom ratu. Pošto su je izgradila dvojica Vinka spontano je rođena ideja da bude posvećena svetom Vinku Paulskom. Ispred kapelice smo se zajedno pomolili i zahvalili Bogu, svetom Vinku i dvojici Vinka što su kapelicu izgradili i tako otvorili vrata širenju pobožnosti i nadamo se uskoro osnivanju Udruge sv. Vinka u ovom kraju.

Nakon molitve nam je Vinko govorio o svojim ratnim stradanjima, zarobljeništvu, čudesnom ozdravljenju po zagovoru sv. Vinka i o samoj gradnji kapelice. Uz kapelicu su napravili i veliku drvenu nadstrešnicu gdje se vjernici mogu skloniti od kiše, slaviti misu i blagovati. Tu smo i mi lomili kruh i blagovali ono što smo ponijeli i čime nas je darovao naš domaćin.

Na putu prema Cetingradu zaustavili smo se kratko kod ruševina starog srednjovjekovnog grada Cetina, čija tvrđava se sada obnavlja, u kojem je na Hrvatskom saboru 1527. godine Ferdinand I. Habzburgovac izabran za hrvatskog kralja.

U Cetingradu nas je dočekao vlč. Marijan Ožura koji nam je živopisno govorio o radostima i poteškoćama u svom dugogodišnjem župnikovanju, o obnovi u ratu do temelja srušene crkve Uznesenja BDM u kojoj smo zajedno s njim slavili svetu misu.

Na povratku u Rijeku stali smo kod rodne kuće sestara Ana Marije i Emanuele Rakocija u Žalčevoj Kosi, te malo poslije svratili na OPG Ivana i Jasmine Bogović gdje su nas vrijedni vlasnici koji žive u Rijeci, proveli kroz svoje imanje i počastili ekološki uzgojenim voćem i povrćem i donacijom svojih proizvoda Kući utočišta za beskućnike u Rijeci.

 

Miroslav Radić

 

 

Možda Vam se sviđa i ovo:

Učenici Osnovne škole Bilje pomažu potrebite preko konferencije Bezgrešnog začeća BDM Bilje

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U OSNOVNOJ ŠKOLI BILJE Učenici i djelatnici osnovne …